Co to jest liofilizacja? Wszystko co należy wiedzieć.

with 2 komentarzy

truskawka

Co to jest liofilizacja? Wszystko, co trzeba wiedzieć o procesie liofilizacji.

Coraz częściej na opakowaniach produktów możemy przeczytać „kawa liofilizowana”, „truskawki poddane procesom liofilizacji” – i tak się człowiek zastanawia:Co znowu wymyślili?

 
Więc postanowiłam Wam przybliżyć czym jest ten proces, i czy czy warto kupować produkty, które były jemu poddane.

 
Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja jest jedną z najdoskonalszych metod utrwalania żywności. Do jej odkrycia przyczynili się Indianie Ameryki Południowej zamieszkujących Andy. Jak zazwyczaj do wielkiego odkrycia doszli przypadkiem: obserwowali naturalnie zachodzące w przyrodzie zjawisko odparowywania kryształków lodu, w warunkach obniżonego ciśnienia, z zamrożonych wcześniej środków spożywczych.
Inaczej na liofilizacje mówi się suszenie sublimacyjne.Jest to proces polegający na usuwaniu wody z zamrożonego materiału na drodze sublimacji lodu, czyli bezpośredniego jego przejścia w stan pary, z pominięciem stanu ciekłego.

Może przebiegać pod ciśnieniem atmosferycznym, ale wówczas zachodzi bardzo wolno. W celu uzyskania satysfakcjonujących szybkości usuwania wody, suszenie sublimacyjne prowadzi się pod znacznie obniżonym ciśnieniem. Otrzymany produkt charakteryzuje się wysoką jakością, bowiem w warunkach technologicznych procesu zminimalizowane jest ryzyko wystąpienia reakcji niepożądanych, tj. utlenianie czy wywołanych przez aktywność drobnoustrojów.

Proces liofilizacji jest złożony i wieloetapowy. Rozpoczyna się od wstępnego zamrożenia materiału pod ciśnieniem atmosferycznym, następnie prowadzona jest próżniowa sublimacja lodu oraz dosuszanie materiału do żądanej wilgotności końcowej. Jest do tzw. suszenie desporpcyjne polegające na ogrzaniu produktu i prowadzi do usunięcia wody związanej chemicznie, która nie uległa zamrożeniu.
Które produkty mogą zostać poddane liofilizacji?
Za pomocą tej metody konserwuje sią dziś niemal wszystkie substancje organiczne, np.:
warzywa
owoce
grzyby
zioła
mięso
kawa
Czy produkty liofilizowane są zdrowe i mają zachowane wartości odżywcze?
Tak. Utrwalone poprzez liofilizację produkty zachowują naturalny smak, aromat, wygląd i kolor oraz PEŁNĄ wartość odżywczą. Nie zawierają środków konserwujących.

 

Gdzie możemy spotkać produkty liofilizowane?
W sklepach:) Jako poszczególne produkty np. tak jak na moim zdjęciu truskawki. Jednak coraz częściej widuję je jako naturalne dodatki smakowe np. w granolii Sante. W aptece można kupić również produkty liofilizowane np. buraki.

 
Czy polecam?
Tak szczerze polecam!! Osobiście jestem zachwycona tym sposobem utrwalania żywności, zwłaszcza pod kątem zachowania wartości odżywczych oraz estetycznego wyglądu produktu.
Także już wiecie więcej, na temat liofilizacji i nie trzeba się bać produktów, które zawierają ten tajemniczy napis.
Źródła:
www.ebiotechnologia.pl
„Technologia żywienia i żywności” Marek Zin
„Biotechnologia żywności” Bednarski Włodzimierz, Reps Arnold

2 Komentarze

  1. […] Colostrum kupimy w aptece, sklepach z tzw zdrową żywnością -> zarówno w sieci jak i stacjonarnie. Ceny tego preparatu są bardzo wysokie, ponieważ sposób pozyskiwania i produkcji to wysokie koszty. Najlepszym wyborem będzie colostrum, które jest liofilizowane. (Co to jest liofilizacja pisałam tutaj: http://dbamodiete.pl/2015/co-to-jest-liofilizacja-wszystko-co-nalezy-wiedziec/ ) […]

  2. […] Jeśli chcesz przeczytać o innym procesie technologicznym LIOFILIZACJI, która ostatnio również wzbudza ciekawość, to zapraszam tu: http://dbamodiete.pl/2015/co-to-jest-liofilizacja-wszystko-co-nalezy-wiedziec/ […]

Dodaj komentarz