Czy fruktoza jest szkodliwa ?

with Brak komentarzy

Moim zdaniem większość chorób wszelakich jest spowodowanych nadmierną podażą cukru. Zwykło się mawiać, że fruktoza, to cukier owocowy, a ten nie szkodzi.

To nieprawda. Szkodzi, zwłaszcza jak jest używany w nadmiarze, a dziś fruktoza jest nie tylko w owocach.

 

fruktoza
fruktoza

Co to jest fruktoza?

Fruktoza jest cukrem owocowym występującym naturalnie w owocach, miodzie, nektarze kwiatów. Jest słodsza od glukozy i sacharozy.

 

fruktoza
fruktoza

Fruktoza w produktach:

Szczególnie bogate w fruktozę są niektóre owoce :

  • rodzynki
  • figi
  • morele suszone
  • śliwki suszone
  • winogrona
  • gruszki
  • syrop glukozowo-fruktozowy
  • wysokofruktozowy
  • syrop kukurydziany
  • syrop klonowy
  • syropy owocowe
  • miód
  • sacharoza
  • syrop z agawy

Fruktoza w nadmiarze powoduje:

u osób chorych na cukrzycę może powodować:

  • nefropatię
  • neuropatię
  • retinopatię
  • zaćmę soczewki
  • oraz zwiększać ryzyko miażdżycy

Fruktoza w owocach również jest szkodliwa i może powodować objawy nietolerancji!!

Oczywiście mówimy o nadmiernej podaży owoców i produktów przetworzonych z dodatkiem syropu glukozowo – fruktozowego.

Fruktoza przyczynia się do powstawania:

  • dny moczanowej
  • otyłości
  • udarów
  • podnoszenia się poziomu cholesterolu i trójglicerydów
  • zawałów
  • nowotworów złośliwych, które szczególnie karmią się fruktozą, tj. wykorzystują fruktozę, która służy im do wzrostu oraz podziału komórek nowotworowych. Szczególnie został przebadany pod tym kątem nowotwór trzustki
  • nadciśnienia tętniczego
  • insulinooporności
  • cukrzycy typu 2
  • niealkoholowego stłuszczenie wątroby
  • słabej pamięci tj.fruktoza powoduje spadek wrażliwości tkanki nerwowej na insulinę, co może negatywnie odbijać się na funkcjonowaniu mózgu
  • nie stymuluje też wydzielania insuliny w organizmie w związku z tym nie dochodzi do produkcji leptyny. Niski poziom leptyny zaburza odczucie głodu, (ponieważ jest to hormon, który daje poczucie sytości i informuje mózg, że można przestać jeść) – cały czas ma się niepohamowany apetyt, zwłaszcza na słodkie, wysokoenergetyczne produkty. To dlatego po zjedzeniu batonika, ciastka, czy wypicia słodkiego napoju ma się ochotę na jeszcze jeden, a potem na kolejne.Jak widzicie, potrzebny jest umiar. Jeśli z diety wykluczymy, albo chociaż ograniczymy do minimum fruktozę w diecie.

Nasuwa się pytanie: Mam jeść owoce czy nie?

Nie zaleca się rezygnacji z owoców, ze względu na zawartość w nich witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy i błonnika. Działanie fruktozy podczas spożywania owoców nie jest takie szkodliwe, niemniej obecne zalecenia są takie, żeby spożywać nieco więcej warzyw niż owoców.

Sylwia

 

Dodaj komentarz