with Jeden komentarz

Moim zdaniem większość chorób wszelakich jest spowodowanych nadmierną podażą cukru. Zwykło się mawiać, że fruktoza, to cukier owocowy, a ten nie szkodzi.

To nieprawda. Szkodzi, zwłaszcza jak jest używany w nadmiarze, a dziś fruktoza jest nie tylko w owocach.

 

fruktoza
fruktoza

Co to jest fruktoza?

Fruktoza jest cukrem owocowym występującym naturalnie w owocach, miodzie, nektarze kwiatów. Jest słodsza od glukozy i sacharozy.

 

fruktoza
fruktoza

Fruktoza w produktach:

Szczególnie bogate w fruktozę są niektóre owoce :

  • rodzynki
  • figi
  • morele suszone
  • śliwki suszone
  • winogrona
  • gruszki
  • syrop glukozowo-fruktozowy
  • wysokofruktozowy
  • syrop kukurydziany
  • syrop klonowy
  • syropy owocowe
  • miód
  • sacharoza
  • syrop z agawy

Fruktoza w nadmiarze powoduje:

u osób chorych na cukrzycę może powodować:

  • nefropatię
  • neuropatię
  • retinopatię
  • zaćmę soczewki
  • oraz zwiększać ryzyko miażdżycy

Fruktoza w owocach również jest szkodliwa i może powodować objawy nietolerancji!!

Oczywiście mówimy o nadmiernej podaży owoców i produktów przetworzonych z dodatkiem syropu glukozowo – fruktozowego.

Fruktoza przyczynia się do powstawania:

  • dny moczanowej
  • otyłości
  • udarów
  • podnoszenia się poziomu cholesterolu i trójglicerydów
  • zawałów
  • nowotworów złośliwych, które szczególnie karmią się fruktozą, tj. wykorzystują fruktozę, która służy im do wzrostu oraz podziału komórek nowotworowych. Szczególnie został przebadany pod tym kątem nowotwór trzustki
  • nadciśnienia tętniczego
  • insulinooporności
  • cukrzycy typu 2
  • niealkoholowego stłuszczenie wątroby
  • słabej pamięci tj.fruktoza powoduje spadek wrażliwości tkanki nerwowej na insulinę, co może negatywnie odbijać się na funkcjonowaniu mózgu
  • nie stymuluje też wydzielania insuliny w organizmie w związku z tym nie dochodzi do produkcji leptyny. Niski poziom leptyny zaburza odczucie głodu, (ponieważ jest to hormon, który daje poczucie sytości i informuje mózg, że można przestać jeść) – cały czas ma się niepohamowany apetyt, zwłaszcza na słodkie, wysokoenergetyczne produkty. To dlatego po zjedzeniu batonika, ciastka, czy wypicia słodkiego napoju ma się ochotę na jeszcze jeden, a potem na kolejne.Jak widzicie, potrzebny jest umiar. Jeśli z diety wykluczymy, albo chociaż ograniczymy do minimum fruktozę w diecie.

Nasuwa się pytanie: Mam jeść owoce czy nie?

Nie zaleca się rezygnacji z owoców, ze względu na zawartość w nich witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy i błonnika. Działanie fruktozy podczas spożywania owoców nie jest takie szkodliwe, niemniej obecne zalecenia są takie, żeby spożywać nieco więcej warzyw niż owoców.

Sylwia

 

Jedna odpowiedz

  1. VegANKA
    | Odpowiedz

    Oczywiście, że zaleca się rezygnację z owoców. To sam cukier i to ten szkodliwy – fruktoza. Nie można pisać, że to trucizna wpływająca na tyle różnych aspektów naszego życia, a potem – że jednak można go spożywać. To może tak samo z papierosami? Przecież dobrze smakują (niektórym)! To, że owoce mają jakieś tam witaminy i dodatki NIE ZMNIEJSZA szkodliwości trucizny zwanej fruktozą!!! Do cyjanku też można by dodać witaminy, czy będzie przez to zdrowszy??? No NIE! Należy dążyć do CAŁKOWITEJ eliminacji węgli oraz mięsa. Dieta WYŁĄCZNIE warzywna jest w pełni wystarcająca.

Zostaw Komentarz