with 15 komentarzy

Czy produkty EKSPANDOWANE są zdrowe?

 

ekspandowane2

 

Na półkach sklepowych coraz częściej pojawiają się produkty, które mają tajemniczy podtytuł EKSPANDOWANE.

Człowiek staje przed półką bierze do rąk np. ziarna gryki, które są lekkie jak puch i zastanawia się, co i kto zrobił z dość ciężkimi ziarnami?

I czy to lekkie ekspandowane ziarno ma jeszcze jeszcze jakieś wartości odżywcze?

 

amarantus-eks

 

Czy to ziarno warto jeść?

 

To Wam opowiem:)

Dzisiejsze czasy, to postęp w wielu dziedzinach, także w technologii żywności. Dziś wymaga się, by dostępne produkty były smaczne, bezpieczne, i bardzo wygodne w zastosowaniu. I zamiast gotować ziarna np. gryki, czy amarantusa przez 15, czy 30 minut wymyśla się nowe technologie.

 

Naukowcy pracują nie tylko nad GMO, ale i są tacy, którym zależy na zachowaniu wartości naturalnych i wymyślają jak zrobić coś nowego, innego, bez strat odżywczych.

EKSPANDOWANIE – jest to proces, któremu poddawane są przede wszystkim zboża.

Polega ono na tym, że ziarno jest poddawane działaniu gorącej pary. Proces odbywa się w warunkach wysokiego ciśnienia. Bez wykorzystywania substancji chemicznych.

 

Ekspandowanie wymaga zastosowania całych ziaren zbóż, co jest ogromną  zaletą, ponieważ większość cennych składników odżywczych zostaje zachowana.

Ekspandowane są najczęściej:

  • proso (kasza jaglana)
  • gryka
  • owies
  • pszenica
  • amarantus
  • kukurydzę
  • ryż
  • quinoę (komosę ryżową)
  • soję

 

Czy warto jeść produkty ekspandowane?

eks3

Wiadomym jest, że najlepsze i najzdrowsze, jest zawsze, to co najmniej przetworzone.

I tego się trzymajmy.

Jeżeli jednak, chcemy sobie urozmaicić menu, to możemy włączyć sobie produkty ekspandowane. Może nie 3 razy dziennie codziennie, ale jako alternatywa, przy tzw. szybkich przekąskach.

Możemy dorzucić do koktajlu, zrobić pudding, jako sucha przekąska zamiast chipsów na filmie, zmieszana np z bakaliami, orzechami...

Jak ktoś lubi, to może dodać do śniadania, do płatków, zamiast płatków, do jogurtu.. upiec ciasteczka…

 

Jak widać możliwości jest wiele, kwestia wyobraźni.

 

W ramach podsumowania:

Ekspandowane ziarno jest zdrowe. Ważne by nie miało żadnych dodatków smakowych, czy kolorowych urozmaiceń:)

 

Jeśli chcesz przeczytać o innym procesie technologicznym LIOFILIZACJI, która ostatnio również wzbudza ciekawość, to zapraszam tu: https://dbamodiete.pl/co-to-jest-liofilizacja-wszystko-co-nalezy-wiedziec/

Artykuł jest przydatny, zatem podaj go dalej:)

Dziękuję!

Sylwia

15 Odpowiedzi

  1. Bozenna
    | Odpowiedz

    Bardzo smaczny jest owies i jęczmień ekspandowany z mlekiem. Czuję sie po tym swietnie

  2. Bozenna
    | Odpowiedz

    Jem owies i jęczmień Z mlekiem pycha

  3. Justyna
    | Odpowiedz

    „Naukowcy pracują nie tylko nad GMO, ale i są tacy, którym zależy na zachowaniu wartości naturalnych i wymyślają jak zrobić coś nowego, innego, bez strat odżywczych.” – dziwnie brzmiące zdanie. Przecież GMO też zachowuje wartości naturalne, co więcej może mieć więcej wartości, niż nie-GMO, a że modyfikowane nie znaczy że nie naturalne.

  4. maurycy
    | Odpowiedz

    Widze , ze w tych komentarzach wypowiada sie jakis maly madrala , chociaz czasami mozna ta droga zdobyc ciekawy przepis .

  5. Anonim
    | Odpowiedz

    Jak gotujemy to tez przetwarzamy.

  6. Beata
    | Odpowiedz

    czy znalazłaś jakieś badania naukowe na ten temat?

  7. Aga
    | Odpowiedz

    Ja dziś kupiłam ekspandowana kaszę jaglaną z miodem i lifolizowanymi truskawkami i już nigdy więcej nie ruszę do filmu chipsów to jest o wiele lepsze w smaku i zdrowsze , dzieciom też bardzo smakowało

    • Ewa
      | Odpowiedz

      Aga, pewnie, że smakowało, mnie też, a przeczytałaś ile w tym cukru?

  8. Magda
    | Odpowiedz

    Cudownie wytlumaczone,dziekuje!

  9. Magda
    | Odpowiedz

    Lego wlasnie szukalam, szybko wytlumaczone i na temat. Wielkie dzieki xx

  10. Jacek eM: dizajnuch
    | Odpowiedz

    Ja nawet nie wiedziałem, co to znaczy, ale za malucha wciągałem „dmuchany ryż” – to chyba to samo? 🙂

    • XXX
      | Odpowiedz

      Ryż był PREPAROWANY

  11. Rytmy Natury
    | Odpowiedz

    Tak jak piszesz, najlepsze jest to jak najmniej przetworzone, czasem można jak się spieszymy coś tam skubnąć. Poza tym to wcale nie jest dobre…

    • Alicja
      | Odpowiedz

      A właśnie że dobre – smaczne znaczy się 🙂 Co kto lubi – ja lubię, moje dziecko lubi.. 😉 do zup kremów rewelacja

  12. Avatea
    | Odpowiedz

    O widzisz! A tego nie wiedziałam! W dobie zalewającej nas chemii warto sięgać po to zdrowsze!

Zostaw Komentarz