Drożdże – znane, ale czy poznane?

with Brak komentarzy

Na pytanie jaki smak i zapach kojarzy mi się z dzieciństwem, to mimo że jest ich kilka, bez wahania odpowiem, że zapach drożdżowego ciasta BABCI ZOSI jest na pierwszym miejscu. Babcia zawsze dbała o to, by DROŻDŻE dobrze wyrosły, bym ja nie podjadała surowych oraz o to by zrobić wielką kruszonkę i porządnie „ocukrzyć” ciasto tuż przed włożeniem do piekarnika… :) Myślę, że wielu z was zachwycało się i zachwyca zapachem drożdżowego ciasta w domowym zaciszu – zatem przyjrzyjmy się tytułowemu składnikowi : DROŻDŻOM.

Czym są drożdże?

Jest to rodzaj grzybów jednokomórkowych z rodziny drożdżakowatych.

Jakie mamy rodzaje drożdży?

Piwne, winne, piekarnicze, kefirowe. Możemy dokonać jeszcze podziału na instant, suche i świeże.

Czy drożdże zawieraj cenne składniki odżywcze?

A i owszem, całe mnóstwo: witaminy z grupy B, kwas foliowy, biotynę (witamina H lub zwana też B7), kwas pantotenowy, białko oraz makro i mikroelementy takie jak: mangan, cynk, miedź, żelazo, wapń, selen czy chrom. Z drożdży można pozyskać także beta-glukan, który jest naturalnym prebiotykiem.

Kto powinien wzbogacić swoją dietę spożywając drożdże?

Wszyscy Ci którzy pragną wzmocnić swą odporność, mają anemię, są zmęczeni, zestresowani, pragną zregenerować swoje siły, osoby które chcą schudnąć , cukrzycy, osoby chcące poprawić swoją przemianę materii, uchronić się przed nowotworami lub problemami z prostatą. Jednak to nie wszystkie możliwe zastosowania drożdży albowiem na pewno znajdą się w lodówkach osób, które chcą mieć piękne włosy, paznokcie i skórę.

Jak należy spożywać drożdże?

Babcia Zosia miała rację, NIE WOLNO jeść drożdży w surowej postaci! Dlaczego? Ponieważ wprowadzenie żywych drożdży do organizmu powoduję to, że przez pewien okres czasu żyją sobie w nim swoim życiem i pochłaniają nasze witaminy. Spożywanie surowych drożdży również może spowodować nudności, biegunki, wymioty, bóle brzucha wzdęcia… Drożdże należy sparzyć przed konsumpcją bądź przemycać w ciastach, chlebie…

UWAGA: Drożdże poddawane obróbkom cieplnym nie tracą swoich wartości odżywczych.

Zatem warto sięgnąć po tę małą paczuszkę drożdży, której cena oscyluje w granicach 80 gr. – 1,50 zł, by zafundować sobie porządny zastrzyk wartości odżywczych w postaci pysznego ciasta czy napoju, bądź zrobić sobie maseczkę zamiast płacić krocie za ich ekstrakt w śladowych ilościach…