Ka(pusta)

with Brak komentarzy

Kiszona kapusta – o jej korzystnych wartościach dla zdrowia wiesz na pewno –  a co więcej w okresie jesienno-zimowym właściwości kapusty testujesz na sobie kupując … no właśnie kiszoną czy kwaszoną kapustę? Powinniśmy KISZONĄ!

Dobroczynne właściwości kapusty kiszonej to:

  • bogate źródło błonnika
  • duża zawartość witaminy C, E, i witamin z grupy B
  • pożywka dla pożytecznych bakterii acidofilnych (naturalne probiotyki)
  • mikroelementy takie jak: wapń, magnez, żelazo, potas, a także związki siarki organicznej
  • naturalny przeciwulteniacz
  • izotiocyjaniany – dzięki nim kapusta wykazuje działanie antynowotworowe
  • obniżony cholesterol
  • równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie

Proces produkcji kapusty kwaszonej i kapusty kiszonej wygląda tak:

  1. kapustę kwaszoną szatkuje się, ubija, zalewa octem, dodaje się cukier, sól ewentualnie przyprawy oraz substancje konserwujące, taką kapustę można zamknąć w worki foliowe, nie zachodzi tutaj proces fermentacji
  2. kapustę kiszoną również szatkuje się, ale czeka się ok. 2 tyg. na proces fermentacji mlekowej, kiszonej kapuście  potrzebna jest sól i przyprawy takie jak np. kminek, pieprz, liście laurowe, ziarna pieprzu

Obie kapusty doprawiane są cebulą i marchewką.

Dlaczego kapusta kwaszona nie jest dobrym wyborem?

Przez to, że jest zalewana octem nie podlega procesowi fermentacji, a to wtedy tworzą się bakterie, które są korzystne dla naszej flory jelitowej i wpływają na poprawę odporności. Ponadto kwas octowy niszczy czerwone krwinki przez co obniża się poziom hemoglobiny.

Także widzisz już, że różnica pomiędzy kapustą kwaszoną a kiszoną jest nie tylko w nazwie. Oba produkty znacznie różnią się wartościami odżywczymi i zdrowotnymi.

Następny wpis będzie odpowiedzią na najczęściej zadawane mi pytania „a dlaczego?”…:)