KOBIETO, BĄDŹ ZADBANA ŻYWIENIOWO!!! JADŁOSPIS TYDZIEŃ 3

with Brak komentarzy

KOBIETO, BĄDŹ ZADBANA ŻYWIENIOWO!!!

JADŁOSPIS TYDZIEŃ 3

jem

Na samym początku pragnę Was poinformować, że poniższe menu, nie jest dietą odchudzającą. Są to posiłki, które mają Was zainspirować do kulinarnych podróży.

 

Dlaczego powstał ten jadłospis wyjaśniam w poście tu: http://dbamodiete.pl/2015/idzie-nowe-gotowa-na-gotowe-jadlospisy-za-darmo/

Poniższy jadłospis przeznaczony jest dla osób zdrowych, ponieważ poniższe posiłki zawierają alergeny (orzechy, nabiał, gluten, etc.)

Smacznego!

TYDZIEŃ 3

 

Dzień 1

Śniadanie

  • 2 jaja
  • 100g kiełbasy wiejskiej
  • cebula lub szczypiorek
  • 2 duże pomidory

Kiełbasę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię podpiec dodać cebulę i jaja:)

MNIAM!

II śniadanie

  • 150 g malin
  • 200ml mleka roślinnego
  • łyżeczka siemienia lnianego

Składniki zblendować

 

Obiad

Pieczona papryka z mięsem z indyka

Potrzebujemy:

  • 200g mięsa mielonego z indyka
  • cebulę
  • 2 pomidory lub łyżkę przecieru pomidorowego
  • seler naciowy – łodygę
  • 4 pieczarki
  • 3 duże papryki
  • przyprawy: bazylia, oregano, majeranek, pieprz ziołowy, papryka słodka = wszystkiego szczypta:)

Wykonanie:

Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy cebulę, pokrojony seler, pieczarki, pomidory lub przecier, przyprawy. Wszystko mieszamy, podsmażamy przez ok 10 minut.

Następnie w wydrążone papryki wkładamy farsz z patelni i jeszcze całość zapiekamy przez 30 minut w 180’C

 

Podwieczorek

Sok z marchwii

frytki z batatów

Potrzebujemy:

2 duże bataty

Kroimy w plasterki lub paski, spryskujemy olejem (polecam olej w sprayu) możemy dodać odrobinę soli teraz, bądź już do gotowych.

 

Kolacja

Potrzebujemy:

  • jedno awokado
  • 120g pstrąga wędzonego na zimno

Blendujemy te dwa składniki i nakładamy na pieczywo, można przygryzać do tego ogórka kiszonego:)

 

Dzień 2

 

Śniadanie

Tortilla z twarożkiem i rzodkiewką

Potrzebujemy:

  • 2 placki tortilli (można upiec samemu)
  • ser półtłusty, albo tłusty 150g
  • j. naturalny 100g
  • kilka rzodkiewek
  • posiekany szczypiorek i koperek
  • garść sałaty – polecam rukolę

Wykonanie:

Tortillę podgrzewamy na suchej patelni, ser rozdrabniamy i mieszamy z jogurtem, ugniatamy widelcem, lub blenderem jak ktoś lubi gładki twarożek. Dodajemy posiekane i pokrojone warzywa oraz dodatki, odrobinę soli i pieprzu, można dosmaczyć curry lub kurkumą.

Posmarować placki, zawinąć i zjeść:)

II śniadanie

  • kefir 200g lub jak Ktoś nie lubi, to mleko roślinne
  • borówki/jeżyny/ 100g
  • 1/2 banana
  • 1/2 awokado

Zblendować.

Obiad

  • Żurek
  • ziemniaki gotowane w łupinach
  • 100g białej kiebłasy

Potrzebujemy dobry zakwas żurku. W składzie powinno się znaleźć tylko mąka, woda i sól:)

 

Podwieczorek

  • garść orzechów
  • pół garści żurawiny
  • jabłko

 

Kolacja

Placuszki z cukinii

Potrzebujemy

Bazę, czyli gęste ciasto jak na naleśniki. I w to ciasto wrzucamy startą cebulę i całą cukinię średniej wielkości. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gęste ciasto nakładamy na patelnie, smażymy po minutce z każdej strony. Idealnie smakuje z dipem czosnkowym.

A ten możemy zrobić tak:

j.naturalny gęsty/grecki + zmiażdżony czosnek, mieszamy doprawiamy solą, dodajemy koperek:)

 

Dzień 3

Śniadanie

owsianka

  • 3 łyżki płatków przeróżnych (żytnie, owsiane, jęczmienne)
  • 1 łyżka kakao, i nasiona lnu (siemię lniane)
  • 250ml mleka, może być roślinne
  • świeże owoce, polecam maliny, brzoskwinie, oraz orzechy

Wszystkie składniki, z wyj. świeżych owoców zalać mlekiem i wstawić na noc do lodówki:)

Rano dodaj owoce i zjedz;)

 

II śniadanie

Surówka z jabłek, śliwek i papryki

  • 3 jabłka
  • 8 śliwek
  • duża papryka czerwona
  • 1/2 kubka j.naturalnego
  • sok z cytryny

Paprykę i śliwki pokroić, jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać dodać jogurt, cytrynę tj.sok i zajadamy:)

Obiad

Eskalopki z indyka z malinami

Potrzebujemy:

  • 4plastry z piersi indyka
  • 200g sera mozzarella
  • 200g świeżych malin
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • 4 plastry szynki dojrzewającej
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Każdy plaster mięsa obłożyć serem, szczypiorkiem, malinami i złożyć na pół. Owinąć szynką i spiąć wykałaczką. Skropić olejem i przyprawami. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zapiekać 25 minut w temp.200’C.

 

Podwieczorek

sałatka owocowa:

  • połączyć:
  • jabłko
  • gruszkę
  • 3 śliwki
  • łyżkę natki pietruszki

 

Kolacja

  • 2/3 kromki chleba z masłem
  • 3 lub 4 śledzie z octu

 

Dzień 4

Śniadanie

  • 2 kromki pieczywa z masłem
  • 4 plastry dobrego pasztetu (najlepiej swojej produkcji_
  • sałatka: ogórek kiszony sztuk 3 + 2 pomidory+ łyżka natki pietruszki

 

II śniadanie

Pieczone buraczki z orzechami

Potrzebujemy

  • Buraki 3 duże lub 4 mniejsze
  • 250g j. grecki
  • pęczek szczypiorku
  • 50g orzechów włoskich
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Buraki myjemy, osuszamy i pieczemy w180’C przez ok godzinkę. Po wystudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.

Buraki łączymy z jogurtem, szczypiorkiem, i orzechami, oraz przyprawami. Jeżeli ktoś nie może jeść nabiału, to wystarczy dodać jeszcze garść sałaty np rukoli i oliwę z oliwek – też zdrowo i smacznie:)

 

Obiad

  • kasza gryczana
  • surówka z kiszonej kapusty 150g
  • stek z rostbefu z wołowiny

Stek robimy tak:

  • stek z rostbefu -250g
  • łyżka masła klarowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprzu
Mięso  powinno być w temp otoczenia, więc nie można użyć mięsa wyciągniętego bezpośrednio z lodówki. Stek myjemy, oczyszczamy z błon, osuszamy ręcznikiem i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Patelnie rozgrzewamy możemy przesmarować ją naciętym czosnkiem. Na środek patelni kładziemy stek, smażymy go przez 2,5 minuty z każdej strony. Patelnię odstawiamy z ognia na bok,kładziemy na stek pół łyżki masła i przykrywamy na patelni pokrywką.Stek dochodzi do siebie około 1,5 minuty
Następnie gdy mięso będzie już gotowe, odkładamy je i dajemy mu odpocząć. Panuje reguła, że stek powinien odpoczywać połowę czasu przygotowania. Następnie solimy!!
TO jest bardzo ważne!! Posolona wołowina wcześniej będzie TWARDA!!!

Podwieczorek

sałatka:

  • garść rukoli+orzechy+ maliny+ gruszka

 

Kolacja

  • 2kromki chleba z masłem
  • plaster wędliny dobrej jakości lub swojego wykonania
  • sałata
  • rzodkiewka
  • pomidor
  • jajko na twardo

Wykonać kolorowe kanapki:)

 

Dzień 5

Śniadanie

omlet z 3 jaj z dodatkiem szpinaku

 

II śniadanie

  • 2 kromki chleba
  • pasta z białego sera : ser150g + 2 łyżki oleju z czarnuszki + 2 łyżki pestek z dyni+ łyżka natki z pietruszki
  • kubek naparu z pokrzywy

 

Obiad

Zupa krem z soczewicy.

Przepis tu:

http://dbamodiete.pl/2015/portfolio/zupa-krem-z-soczewicy-z-kurkuma-i-chilli/

 

Podwieczorek

  • 100g ciecierzycy
  • miód
  • łyżka sezamu

Ugotowaną ciecierzycę wrzucić na suchą patelnię, razem z sezamem podpiec cały czas mieszając, aż zacznie pachnieć i się rumienić. Odrobinę przestudzić, dodać miód wymieszać:)

Kolacja

Sałatka grecka 300g

 

Dzień 6

 

Śniadanie

  • 2 kromki chleba razowego na zakwasie
  • pasta :

100g fasoli czerwonej zblendować z awokado, dodać sok z cytryny i 2 łyżki natki pietruszki

II śniadanie

3 zapiekane jabłka z cynamonem i 3 kostkami gorzkiej czekolady

 

Obiad

 

Zupa krem z ogórków ok 450ml

  • składniki:
    na zupę: 
  • ok. 40 dkg żeberek wieprzowych lub części drobiu (np. skrzydełka, szyjki)
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • pół pora
  • cebula
  • dwa listki laurowe, trzy kulki ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • sól
  • ogórki kiszone lub przecier z ogórków
  • łyżka masła

 

Mięso zalać wodą zimną, gotować dodać przyprawy i warzywa. Wyjąć mięso jak będzie miękkie, dodać przecier ogórkowy lub starte ogórki kiszone zagotować i wszystko zblendować. Podawać z grzankami.

 

 

Podwieczorek

Ciastka „Mniam”

  • 100g daktyki
  • 50g orzechów
  • banan
  • jajo
  • wiórki kokosowe
  • olej 3 łyżki
  • płatki teff lub inna mąka, czy płatki owsiane

Daktyle namaczamy. Następnie wszystko blendujemy, robimy kulki lub inne figury:) Pieczemy przez 10-15 minut w temp. 180’C

 

Kolacja

sałatka

Potrzebujemy:

  • 5 różyczek gotowanego kalafiora
  • 5 orzechów włoskich
  • 3 gotowane marchewki
  • 1 gotowany burak
  • ser mozzarela lub feta(ale to już wówczas nie solimy)
  • 100g wędzonej ryby

Wszystko mieszamy, dodajemy 2 łyżki oleju z czarnuszki

 

Dzień 7

Śniadanie

  • 3 jaja na miękko
  • ogórki kiszone
  • papryka czerwona

 

II śniadanie

sałatka owocowa: banan+ maliny 1/2 szklanki + gruszka +śliwki 4 sztuki

 

Obiad

Troszkę pracochłonny, ale warto!!! Zwłaszcza, że sezon na śliwki w pełni;)

  • składniki: 
  • półtorej szklanki surowej kaszy jaglanej
  •  trzy łyżki wody lub mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ew. 20 dag zblendowanego/zmielonego, białego sera (niekoniecznie, choć kwaśny dodatek dobrze wpływa na smak ciasta)
  • 2 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej
  • kilkanaście małych śliwek – węgierek
  • cukier
  • jogurt do polania (choć nie musi być;)

    Kaszę wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i podprażyć kilka chwil, mieszając od czasu do czasu aż zacznie pachnieć. Przepłukać wrzątkiem na sicie, zalać w garnku gorącą wodą (ok.1,5 cm nad powierzchnię) i gotować ok. 15 -20 minut. Na końcu powinna być całkiem sucha i bez płynu. W trakcie uzupełniać wodę, gdyby szybko się wchłaniała. Ostudzić lekko (gorąca kasza tępi ostrze blendera), dodać łyżkę wody lub mleka i zblendować na mus. Do kaszy dodać mąki i ser, zagnieść wszystko razem na ciasto. Gdyby było bardzo luźne czy klejące, dodać łyżkę, dwie mąki ziemniaczanej i nieco pszennej,  choć nie należy przesadzić, bo będzie zbyt twarde. Dłonie oprószyć mąką lub nasmarować porządnie olejem, odrywać kawałki wielkości małej mandarynki, rozgnieść na placuszek, położyć na środek śliwkę bez pestki, dodać dużą szczyptę cukru i zaklejać tocząc kulkę na podsypanym mąką blacie lub desce. Nie jest to łatwe, o nie, bo ciasto jest MEGA klejące i trzeba się trochę nagimnastykować. Ale przy każdym kolejnym robieniu tych knedli jest łatwiej:) W dużym rondlu zagotować wodę z łyżką soli. Gotować knedle mieszając od czasu do czasu delikatnie, by nie przywarły do dna, ok. 3-4 minuty od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię, wyjąć na półmisek.

 

 

Podwieczorek

Koktajl:

  • garść szpinaku
  • 3 świeże ogórki
  • awokado
  • banan

zblendować

 

Kolacja

  • 3 kromki pieczywa
  • 4 plastry dobrego pasztetu
  • 2 kalarepki lub 1 duża

SMACZNEGO:)

 

W komentarzach piszcie swoje przepisy, sugestie uwzględnię je przy tworzeniu kolejnego jadłospisu:)

Sylwia

 

 

 

Dodaj komentarz