Małe Conieco, czyli miodek!

with Brak komentarzy

Startujemy… Początek niechaj będzie słodki!!

Jesień za pasem. Wyglądając przez okno i widząc siąpiący deszcz z szarych chmur zaczynamy niezadowoleni powtarzać: „ co za pogoda”. W głowach czai się wizja krótkich, chłodnych, przeszywających chłodnym wiatrem dni. Marzymy o dniach pełnych słońca i błękitnego nieba.

I jak tu cofnąć czas o kilka tygodni? Moim wehikułem czasu jest MIÓD – dla mnie to zamknięte lato w słoiku, otwieram lipowy i czuje zapach lipy, akacjowy, wrzosowy, wielokwiatowy…i znów ten zapach i smak wakacji wraca i już w pełni rozumiem Kubusia Puchatka!

Jednakże miód to nie tylko wakacje, to także fantastyczne wartości odżywcze i spożywcze. Informacji na tematy pszczelarskie jest ogrom i tak naprawdę z miodu można popełnić pracę habilitacyjną.

Tymczasem poniżej utkałam dla Ciebie tabelkę, wybrałam esencję wiedzy o miodzie, która jest pożyteczna, zatem skorzystaj:

Komu podziękować za miód? Typy miodu Skład miodu Rodzaje miodu Zastosowanie lecznicze
Pszczołom! To one dzielnie przenoszą nektar kwiatowy lub spadź do ula. Pod wpływem enzymów i kwasu mrówkowego sacharoza przekształca się w organizmie pszczoły w cukry proste- glukozę i fruktozę. Przechowywany jest w plastrach z wosku gdzie dojrzewa. - Nektarowy (kwiatowy)
Powstaje z kropli nektarowych pozbieranych przez pszczoły z kwiatków.- Spadziowy
Spadź jest produktem pszczelim zawierającym słodką ciecz, składającą się głównie z soków roślinnych wytworzoną przez mszyce i czerwce z drzew iglastych i liściastych
węglowodany:
– glukoza (~34%)
– fruktoza (~39%)enzymy- głównie inwertaza, amylaza

witaminy- B1, B2, B6, B12,kwas foliowy, kwas pantotenowy, biotyna, witamina C

mikroelementy- potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, kobalt

kwasy organiczne

aminokwasy

hormony
– inhibina

olejki eteryczne - β-karoten, ksantofil.

Akacjowy Bogaty w cukry proste, łatwo przyswajalne przez organizm, jest cenną odżywką regeneracyjną w stanach zmęczenia fizycznego i umysłowego.
 Lipowy Działa antyseptycznie i uspokajająco, stosowany jest w leczeniu chorób układu oddechowego, wskazany przy zapaleniu płuc i oskrzeli. Usuwa kaszel, stosowany przy przeziębieniach, grypie.
Wielokwiatowy Ma zastosowanie w przewlekłych zapaleniach gardła, przeziębieniach i stanach gorączkowych. Jest stosowany w leczeniu chorób serca, alergii jak i kataru siennego.
Gryczany Ma zastosowanie przy schorzeniach układu krążenie na tle miażdżycowym i nadciśnieniu. Zalecany jest w nerwicach i stanach wyczerpania psychicznego, jak również przy zapaleniu opłucnej i leczeniu jaskry. Uzupełnia niedobór żelaza.
Rzepakowy Leczniczy w chorobach serca, zwłaszcza wieńcowych, działa leczniczo na niewydolność naczyniową, przyśpiesza leczenie wrzodów trawiennych żołądka i dwunastnicy.
Nawłociowy Poprzez swoje właściwości antyseptyczne, żółciopędne i wzmacniające organizm, polecany jest w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, dróg żółciowych, stawów, nerek i prostaty. Dzięki sporej zawartości glukozy pozytywnie wpływa na kondycję mięśnia sercowego.
Spadziowy z drzew iglastych (jodła, świerk) Posiada działanie przeciwzapalnie, wykrztuśnie i antyseptycznie. Stosowany jest przy obniżonej odporności organizmu, schorzeniach płuc, stawów i układu nerwowego.

Ot ile zdrowia i dobrego smaku zawdzięczamy pracowitym pszczołom. I mimo iż kontakt bezpośredni z nimi bywa bolesny – warto o nie dbać i budować dla nich hotele. Już widzę Twoje zdziwienie, „jak to hotele”? a tak: do końca września trwa akcja: adoptuj pszczołę, więcej szczegółów na tej stronie: www.adoptujpszczole.pl.

A o właściwościach miodu dla urody, z czym go łączyć, gdzie używać, przepisy dla urody i brzuszka z miodem w roli głównej już następnym razem.