Na zdrowie!

with Brak komentarzy
Podczas gorących dni doskonale gasi pragnienie, jest również kompanem podczas imprez, oglądania filmów, rozmów o wszystkim i o niczym. Jedni je uwielbiają za smak, drudzy nie rozumieją tych pierwszych… Mowa jest o niskoprocentowym napoju alkoholowym wyrabianym z chmielu, jęczmienia, drożdży i wody – Piwie.

Ile jest gatunków piwa?

Nie mam pojęcia. Nie znalazłam informacji na temat ilości, ta jest niezliczona jeżeli uwzględnimy piwa regionalne, oraz wyrabiane według domowych i tajemnych wielopokoleniowych receptur.

Co wpływa na jakość piwa

Na jakość piwa wpływa jakość jęczmienia i chmielu oraz proces filtracji. Dlaczego? Ponieważ te składniki wpływają na stopień goryczy, klarowność, przejrzystość, wygląd piany oraz smak.

Ogólnie piwo dzielimy na jasne i ciemne, a zawartość alkoholu w piwie plasuje się od ok. 4,7% – 9,5%.

A czy piwo ma właściwości zdrowotne?

Na początku odpowiedzi na to pytanie chciałam zaznaczyć, że jeżeli spożywanie piwa nie jest nadużywane, to i owszem korzystnie wpływa na nasze samopoczucie. Piwo zawiera witaminy z grupy B, niacynę, czyli witaminę PP , która to ułatwia trawienie, żelazo którego spożywanie chroni przed anemią, fosfor i wapń – te są nam potrzebne, by utrzymać w dobrej kondycji kości i zęby. Piwo zawiera również potas, niezbędny do prawidłowej pracy mięśni, a także magnez. Jakby tego było mało odkryto, że żywice pochodzące z szyszek chmielu zawierają związki które nazywają się humuliny i lupuliny, które wykazują właściwości bakteriobójcze i mogą zwalczać bakterie odporne na antybiotyki. Zatem uzasadnione jest picie rozsądnej ilości piwa w postaci grzańca, podczas przeziębienia. Z dietetycznej strony należy pamiętać, że piwo pobudza apetyt! Piwo również ma opinię bardzo kalorycznego alkoholu. Któż nie zna powiedzenia „piwny brzuch”? Jednak to nie jest do końca prawdą. 0,5l piwa zawiera ok. 250 kcal, dla porównania 100ml wina ma już 80 kcal, a 50 ml kieliszek czystej wódki to ok. 110kcal! Skąd więc to przekonanie, że od piwa rośnie brzuch, skoro wypada, że jest to najmniej kaloryczny alkohol? Za całą sprawą stoją tzw. przekąski, które spożywamy podczas picia piwa oraz ilość wypijanego alkoholu. Osobiście nie widziałam, by ktoś pił czerwone wino do kiełbaski z grilla czy w akompaniamencie chipsów, orzeszków, precelków oraz prażynek.  To one stanowią główna przyczyną tycia podczas picia piwa. Zatem jak zazwyczaj zdrowy rozsądek i umiar, stanowią klucz do tego by „wilk był syty a owca cała”.

Jednak jest grupa osób, która nie powinna pić piwa. Są to pacjenci chorzy na cukrzycę, a także osoby, które mają problemy z trzustką, wrzodami żołądka i dwunastnicy. Również ci, którzy mają nadwyżkę masy ciała powinny bardzo ograniczyć, lub przez pewien czas nie spożywać tego alkoholu.

Kultura picia piwa

Zazwyczaj piwo podaje się w kuflach lub też pokalach. Kształt tych drugich zależy od rodzaju i gatunku piwa. Piwo jasne, które się mocno pieni należy wlewać do pokali zwężonych u góry. Piwo o barwie bursztynowej, podawać należy w pękatych pokalach a piwo ciemne najlepiej wygląda serwowane w prostych szklankach na wysokich nóżkach. W życiu bywa tak, że zazwyczaj piwo pijemy z ulubionego kufla i nie ma znaczenia jaki ma kształt, tylko ważna jest jego zawartość. Dodam jeszcze tylko, że wlewając piwo należy lać po ściance naczynia, kto wlewał piwo inaczej wie dlaczego.

Spożywanie piwa

Piwo doskonale podnosi smak potraw, dobrze jest dodać jego odrobinę do mięs, ryb, owoców morza, lub też dolać do zup. Spotkałam się też z przepisami, w których piwo stawało się składnikiem naleśników, omletów czy racuszków – ale to wersja smakołyków dla dorosłych.

Jak wspominałam na początku piwo jest częstym dodatkiem imprez wszelakich. Warto wiedzieć na temat podawania tego trunku: piwo jasne podawać należy do potraw pikantnych, mięs, ostrych sosów, piwo to powinno mieć ok. 10°C w momencie podania. Piwo ciemne wytrawne doskonale komponują się do potraw z drobiu i dziczyzny, a piwa ciemne słodkie – do ciast i deserów. Ciemne piwo jest najsmaczniejsze, gdy jego temperatura ma ok. 15°C.

Warto jest zasmakować różnych rodzajów piwa i wybrać dla siebie to tzw. ulubione, ponieważ piwo wypijane w rozsądnych ilościach ma więcej zalet niż wad. Zatem NA ZDROWIE!