Przypraw sobie zdrowie

with Brak komentarzy

Oregano, Bazylia i Tymianek – kto z nas potrafi sobie wyobrazić bez nich pizze czy inne tzw. włoskie dania? Oczywiście tych przypraw używa się do różnych potraw, ale najbardziej kojarzą się z włoską kuchnią. Paradoksalnie owe przyprawy kojarzące się Nam ze słoneczną Italią pochodzą jak większość przypraw z Indii. Moje doświadczenia w kuchni wykazują, że zioła te doskonale komponują się z zupami, różnymi gatunkami mięs, makaronami, sałatkami etc. Doceniając walory smakowe należy również docenić ich znaczenie zdrowotne.

OREGANO: posiada właściwości antyseptyczne, zaparzony może służyć służył do przemywania ran, koi i łagodzi podrażnienia. Dzięki temu, że zawiera olejki tymolowe pomaga również na ból gardła czy kaszel. Na nasz układ pokarmowy i układ oddechowy działa odtruwająco.
Ciekawostka o oregano: dawno temu za pomocą tej rośliny farbowano tkaniny. Oregano stosuje się tez jako przyprawę do niektórych win i wódek.

BAZYLIA: oddziałuje łagodząco i wzmacniająco na układ pokarmowy. Stosowanie bazylii wspomaga procesy trawienne i działa rozkurczowo, przez co zapobiega wzdęciom i niestrawności.
Ciekawostka o bazylii: postawiona w doniczce na parapecie latem odstrasza nieproszonych gości takich jak meszki, komary. Przyspiesza porost włosów.

TYMIANEK: bezapelacyjnie to król spośród tych trzech ziół, jeśli chodzi o właściwości prozdrowotne. Tymianek posiada silne właściwości rozgrzewające i ułatwia odkrztuszanie wydzieliny zalegającej w oskrzelach. Dzięki temu jest stosowany jako środek przy infekcjach górnych dróg oddechowych i w pierwszych objawach przeziębienia. Można zrobić napar z tymianku bądź też stosować go do inhalacji – udrażnia drogi oddechowe ułatwiając oddychanie. Swoją moc antyseptyczną wykazuje również przy zakażeniach spowodowanych przez pasożyty, grzyby czy bakterie. Z punktu widzenia dietetyka istotną właściwością tymianku jest pomoc w trawieniu pokarmów o wysokiej zawartości tłuszczu. Czyli jak już musimy coś tłustego zjeść to dobrze jeśli to będzie przyprawione tymiankiem. Tymianek również korzystnie wpływa na nasz układ pokarmowy kojąc i łagodząc napięcia. Dzięki swoim odkażającym i przeciwzapalnym właściwościom jest rośliną którą bardzo często dodaje się w kosmetyce do produkcji preparatów na trądzik, szamponów przeciwłupieżowych i do włosów z tendencją do przetłuszczania się, płynów do płukania jamy ustnej.
Ciekawostki o tymianku: W starożytnym Egipcie używany był przy balsamowaniu zwłok, a w starożytnej Grecji był symbolem męstwa. Żołnierze pili napary z tymianku wierząc że doda to im odwagi i sił. Dużym komplementem było usłyszeć „pachniesz tymiankiem”.

Zatem jak widzicie warto by w naszej kuchni nie tylko znajdowały się sól, pieprz i glutaminian sodu w różnych postaciach:) Dobrze jest zaopatrzyć się w zioła które nie tylko dodadzą naszym potrawom wyjątkowego smaku i aromatu, ale jak się okazuje także wpłyną korzystnie na nasze zdrowie.

W następnym wpisie będzie o tym czego nie powinno zabraknąć w jesiennej diecie…