Pyłek kwiatowy, pierzga – multiwitamina od pszczół !!!

with 1 komentarz
pyłek
pyłek

Pyłek kwiatowy, inaczej pierzga, czy pyłek pszczeli – jest bohaterem dzisiejszego artykułu. I to Bohaterem przez duże „B” !!!

Ciekawostką jest, że pyłek kwiatowy ma tak unikalny i niebywale skomplikowany chemiczny skład, że do dziś naukowcy nie potrafili stworzyć syntetycznego substytutu. Przez co mamy gwarancję, że kupując pyłek pszczeli, kupujemy multiwitaminę, która ma MEGA MOC!!!

Pora przedstawić BOHATERA:

 

Co to jest pyłek pszczeli i jak powstaje?

Pszczoły zbierają pyłek z kwiatów, następnie mieszają go ze śliną, nektarem, czy miodem. Następnie zostaje ubity i zabezpieczony woskiem, wówczas dochodzi do fermentacji , dzięki której pyłek staje się multiwitaminą dla człowieka.

Co zawiera pyłek pszczeli?

Właściwości odżywcze i terapeutyczne pyłku wynikają z bardzo bogatego składu chemicznego, przypisuje się mu ponad 250 różnych związków chemicznych.
Wyodrębnimy: węglowodany, tłuszcze, białka ( zawiera komplet 22 aminokwasów!!!).
Składniki mineralne, witaminy, rutyna, olejki eteryczne, fitocydy, antybiotyki-inhybiny, hormony, enzymy, kwasy organiczne,stymulatory wzrostu.
  • Węglowodany: to przede wszystkim fruktoza, glukoza, maltoza, oraz w mniejszej ilości: arabinoza, ryboza, izomaltoza i inne
  • Tłuszcze: w pyłku wyodrębniono 12 kwasów tłuszczowych, między innymi: kwas palmitynowy, linolowy, linoleowy, arachidonowy
  • Białka: aminokwasy m.in: fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, walina, alanina, prolina, seryna, histydyna, glicyna i inne. Zawartość aminokwasów w pyłku dochodzi do 12%
  • Składniki mineralne : pyłek jest bogaty w wiele składników mineralnych: makroelementów i mikroelementów. Wyodrębniono: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod, selen i inne
  • Witaminy: w pyłku pszczelim zidentyfikowano następujące witaminy: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercytynę
  • Inne składniki: enzymy: amylaza, inwertaza, fosfatazy, peroksydazy i inne, których stwierdzono 42. Kwasy organiczne: jabłkowy, mlekowy, cytrynowy, winowy, szczawiowy, bursztynowy, i wiele innych

Dla kogo pyłek pszczeli?

Dla każdego :) Ponieważ:

      • jest doskonałą odżywką, która wymiernie uzupełni nasze niedobory witaminowe i mineralne, i nie tylko
      • zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi, zwiększa poziom żelaza w surowicy krwi
      • dzięki naturalnemu występowaniu fenyloalaniny, która reguluje ośrodek głodu w  mózgu, to u osób z nadwagą powstrzymuje napady głodu i nieustanne podjadanie słodyczy
      • pyłek podnosi odporność organizmu na zakażenia, zwiększa ilość limfocytów, zwiększa ilość przeciwciał, przyspiesza leczenie zakażeń
      • zwiększa ukrwienie tkanki nerwowej, podwyższa sprawność psychiczną, zwiększa koncentrację układu nerwowego
      • zmniejsza nerwowość, rozdrażnienie, wzmacnia system nerwowy osłabiony na skutek stresu lub przepracowania
      • wykazuje silne działanie przeciwdrobnoustrojowe, działają na bakterie, na grzyby
      • ma właściwości odmładzające i przeciwzmarszczkowe (stosowanie zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie w postaci maseczek)
      • zwiększa libido

To tylko wybrane przeze mnie możliwe działanie pyłku kwiatowego na nasz organizm.

 

Jak jeść pyłek pszczeli?

Najlepiej zakupić u okolicznego pszczelarza, lub w sklepie zielarskim. Polecam pyłek w szklanym słoiku. Barwa pierzgi bywa przeróżna, kwestia kiedy i w jakich okolicznościach przyrody pszczoły zbierały pyłek.

Jeśli pierwszy raz będziecie stosowali, lub chcecie wprowadzić dziecku do diety, to proponuję zacząć od niewielkich dawek.

Warto wiedzieć, że pyłek należy rozdrobnić, lub namoczyć, wówczas jest najbardziej przyswajalny dla naszego organizmu. Spożywać po ok 2-8h od namoczenia. Najlepiej robić na noc, a rano wypijać.

Pyłek pszczeli rekomenduje się dzieciom, które ukończyły 3 rok życia.

Dawki dzienne po okresie wprowadzającym, który należy zacząć od 2g dla dzieci i 5g dla dorosłych.

  • dzieci 3-5 lat 10 gram pyłku,
  • dzieci 6-12 lat 15 gram pyłku,
  • dzieci powyżej 12 lat i dorośli 20 gram pyłku,
  • dorośli leczniczo 30-40 gram pyłku.
    Łyżeczka od herbaty zawiera około 5 gram pyłku

Zaleca się stosować pyłek  przez okres 1-3 miesięcy codziennie, dwa razy w roku, jesienią i wiosną.

  • jesienią uodparnia na zimowe przeziębienia, grypy, katary,
  • wiosną wzmacnia organizm, uzupełnia braki witamin i mikroelementów.

W moim domu rozpuszczam pyłek w letniej wodzie na noc, albo rano i podaję do śniadania, albo do kolacji. Smak jest kwiatowo- ziołowy.

Koszt jest niewielki, od 15zł za słoik „od dżemu” :)

Jakby zacytować jedno z haseł reklamowych „Tak wiele, za tak niewiele” :)

Przekonajcie się sami !

 

Sylwia

 

 

 

Komentarze:

  1. Monika
    | Odpowiedz

    mała uwaga…nie dla każdego…alergicy muszą z pyłkiem i pierzgą uważać…choć pierzga sama w sobie bezpieczniejsza niż pyłek bo juz przefermentowana….

Dodaj komentarz