with Brak komentarzy

KurkumaOdkryj tajemnice kurkumy!

 

Kurkuma jest głównym składnikiem indyjskich potraw curry. I to jest tak, że albo się ją lubi albo absolutnie nie. Ja należę do tych osób, co kurkumę lubią i bardzo często używają.
Kurkuma jest kłączem o brązowej skórce, jasnopomarańczowy miąższ i pikantny smak.

 
Właściwości kurkumy:

 

 

Kurkuma ma bardzo silne działanie przeciwzapalne. Bardzo korzystnie wpływa na serce i układ krążenia wykazując się działaniem przeciwpłytkowym. Osłabianie agregacji płytek oznacza proces fizjologiczny chroniący przed nadmierną utratą krwi i umożliwia gojenie się ran. Kurkuma w bezpieczny sposób obniża krzepliwość krwi, a co za tym idzie zmniejsza szansę na występowanie takich zaburzeń jak udar, czy zawał serca. Wątroba też korzysta na tym, że w diecie naszej jest kurkuma. Przyprawa wykazuje działanie hepatoprotekcyjne, czyli chroni wątrobę przed uszkodzeniami.

 
Co w kurkumie ma takie cudowne właściwości?

 

 
Przyprawa swą cudowną moc zawdzięcza KURKUMINOIDOM badania kliniczne potwierdzają, że te związki potrafią zahamować proces zapalny w takim stopniu jak nurofen, hydrokortyzon, indometacyna. Kurkuminoidy blokują działanie prostaglandyn – eikozanoidów, które powodują stany zapalne w organizmie.

 

 
Jak jeść i z czym podawać kurkumę?

 

 
Kurkumę można spotkać w postaci kłącza ( jak imbir), ale w Polsce jest bardzo rzadko spotykana w takiej postaci, lub w proszku.
Jeżeli lubi się smak i aromat tej przyprawy, to można sobie nią urozmaicać dipy, zupy, mięsa, sałatki a nawet kawę!!! Jednak, są osoby, które tylko ze względów prozdrowotnych używają kurkumy i najczęściej są to napary, lub dodatek kurkumy do koktajli.
Podobno niektóre Panie stosują maseczki z kurkumy – osobiście nigdy takiej maski nie stosowałam i szczerze obawiam się zabarwienia skóry na żółto. Dlatego takiego zastosowania kurkumy nie polecam.

 
A czy w Twojej kuchni jest miejsce dla tak zacnej przyprawy?

Zostaw Komentarz