Co to jest AGE i dlaczego podwyższony poziom cukru we krwi jest szkodliwy?
Choroby wynikające z nadużywania cukru zaczynają rozrastać na skalę epidemii.
Większość z nas słysząc o tym, że ktoś miał zawał, udar, problemy z nerkami, stawami, układem nerwowym etc. w ogóle nie podejrzewa, że winny tym chorobom jest cukier.
Dlaczego? Bo zbyt duża ilość cukru w naszym organizmie nie boli, a na jego efekty, czyli choroby pracujemy latami wkładając na talerz produkty, które nam szkodzą. To była zła wiadomość.
Dobra jest taka, że mając już tę wiedzę, możemy wpłynąć na sposób i jakość naszego jedzenia od teraz, bo lepiej zainwestować w profilaktykę niż leczenie.
Słyszeliście o AGE? Warto to zapamiętać:
Im mamy wyższy poziom glukozy, tym mocniej oblepione są nią białka w naszym organizmie.
Glukoza w wyższych stężeniach, sama z siebie bardzo chętnie łączy się z aminokwasami, czyli cegiełkami budującymi białka. Ten proces nazywa się glikacją. Tworzą się wiązania krzyżowe pomiędzy białkami i powstają duże kompleksy zwane końcowymi zaawansowanymi produktami glikacji – AGE .
Cząsteczki AGE powstają cały czas i kumulują się w ciągu życia, to są takie nasze „śmieci” – które gromadzą się np. w sercu, mózgu, wątrobie etc.
AGE=> są trollami w naszym organizmie. Cały czas niszczą, postarzają. Poprzez zdolność łączenia się między sobą, tworzą patologiczne wiązania, które prowadzą do zmian struktury wielu komórek. W związku z tym powodują zaburzenie prawidłowych funkcji czynnościowej większości tkanek ustroju.
AGE=> powodują destrukcję wielu struktur komórkowych, poprzez oblepianie jak i produkcję dużych ilości niebezpiecznych cząsteczek.
AGE=> uszkadzają działanie chroniących nas enzymów antyoksydacyjnych, wówczas wolne rodniki mają pole do popisu i atakują nasze układy ze zdwojoną mocą powodując choroby.
AGE=> to zapalnik do wielu niebezpiecznych reakcji łańcuchowych powodujących uszkodzenie wielu komórek w naszym organizmie.
AGE=> aktywuje receptory ( takie włączniki) wielu komórek (krwi, mięśni gładkich, układu nerwowego). W związku z tym zostaje uruchomiona ogromna produkcja wolnych rodników i generowane są stany zapalne w organizmie.
Cukier przylepia się nie tylko do białek, ale też np. do lipidów, nukleotów w naszym materiale genetycznym. W związku z czym następuje rozrywanie skręconych łańcuchów DNA a to pierwszy krok do mutacji genów. A wadliwe geny prowadzą do wielu chorób.
Poza tym duża kumulacja AGE przyczynia się do starzenia…
Ale o tym napiszę w następnym poście!
Źródło: „ Biochemia” – Harper „Cukier, sól, tłuszcz” – M. Moss „Mity medyczne…” – lek.med. Katarzyna Świątkowska
Zostaw Komentarz