Moim zdaniem większość chorób wszelakich jest spowodowanych nadmierną podażą cukru. Zwykło się mawiać, że fruktoza, to cukier owocowy, a ten nie szkodzi.
To nieprawda. Szkodzi, zwłaszcza jak jest używany w nadmiarze, a dziś fruktoza jest nie tylko w owocach.

Co to jest fruktoza?
Fruktoza jest cukrem owocowym występującym naturalnie w owocach, miodzie, nektarze kwiatów. Jest słodsza od glukozy i sacharozy.

Fruktoza w produktach:
Szczególnie bogate w fruktozę są niektóre owoce :
- rodzynki
- figi
- morele suszone
- śliwki suszone
- winogrona
- gruszki
- syrop glukozowo-fruktozowy
- wysokofruktozowy
- syrop kukurydziany
- syrop klonowy
- syropy owocowe
- miód
- sacharoza
- syrop z agawy
Fruktoza w nadmiarze powoduje:
u osób chorych na cukrzycę może powodować:
- nefropatię
- neuropatię
- retinopatię
- zaćmę soczewki
- oraz zwiększać ryzyko miażdżycy
Fruktoza w owocach również jest szkodliwa i może powodować objawy nietolerancji!!
Oczywiście mówimy o nadmiernej podaży owoców i produktów przetworzonych z dodatkiem syropu glukozowo – fruktozowego.
Fruktoza przyczynia się do powstawania:
- dny moczanowej
- otyłości
- udarów
- podnoszenia się poziomu cholesterolu i trójglicerydów
- zawałów
- nowotworów złośliwych, które szczególnie karmią się fruktozą, tj. wykorzystują fruktozę, która służy im do wzrostu oraz podziału komórek nowotworowych. Szczególnie został przebadany pod tym kątem nowotwór trzustki
- nadciśnienia tętniczego
- insulinooporności
- cukrzycy typu 2
- niealkoholowego stłuszczenie wątroby
- słabej pamięci tj.fruktoza powoduje spadek wrażliwości tkanki nerwowej na insulinę, co może negatywnie odbijać się na funkcjonowaniu mózgu
-
nie stymuluje też wydzielania insuliny w organizmie w związku z tym nie dochodzi do produkcji leptyny. Niski poziom leptyny zaburza odczucie głodu, (ponieważ jest to hormon, który daje poczucie sytości i informuje mózg, że można przestać jeść) – cały czas ma się niepohamowany apetyt, zwłaszcza na słodkie, wysokoenergetyczne produkty. To dlatego po zjedzeniu batonika, ciastka, czy wypicia słodkiego napoju ma się ochotę na jeszcze jeden, a potem na kolejne.Jak widzicie, potrzebny jest umiar. Jeśli z diety wykluczymy, albo chociaż ograniczymy do minimum fruktozę w diecie.
Nasuwa się pytanie: Mam jeść owoce czy nie?
Nie zaleca się rezygnacji z owoców, ze względu na zawartość w nich witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy i błonnika. Działanie fruktozy podczas spożywania owoców nie jest takie szkodliwe, niemniej obecne zalecenia są takie, żeby spożywać nieco więcej warzyw niż owoców.
Sylwia
Zostaw Komentarz