Boli Cię głowa po wypiciu lampki wina? Zjadłaś szpinak, a Twój brzuch jest wzdęty?
Myślisz, coś jest nie tak. Przecież to nie kac, a szpinak taki zdrowy podobno… A słyszałaś o histaminie?
Nie? To zapraszam do lektury.
Czym jest histamina?
Histamina jest związkiem chemicznym, który jest wydzielany przez nasz organizm. Histaminę organizm sam może wytwarzać i magazynować w komórkach odpornościowych. Może też ją wchłonąć z pokarmów, które ten związek posiadają. Nadmierna ilość histaminy w organizmie powoduje jej nietolerancję, tzw. pseudoalergię , a co za tym idzie poważne problemy w zdrowiu.
Dlaczego organizm nie toleruje nadmiaru histaminy?
Powodem jest brak enzymu DAO (diaminooksydaza) i/lub HMNT (N- metylotransferaza histaminy), to one rozkładają i dezaktywują nadmiar histaminy. Za brak enzymów DAO i HMNT odpowiedzialne są geny, oraz styl życia, nadmiar stresu, dieta bogata w produkty wysokoprzetworzone, leki.
Jakie mogą być objawy nietolerancji histaminy?
- katar sienny
- pokrzywka, swędzenie skóry
- niestrawność, refluks
- spadek ciśnienia krwi
- łzawiące oczy, pieczenie oczu
- ból głowy, zmęczenie
Kto szczególnie jest narażony na nietolerancje histaminy?
- Kobiety częściej nabywają nietolerancję histaminy. Powodem jest związek między histaminą a estrogenem. Estrogen sprawia, że poziom histaminy wzrasta.
- Osoby, którym bardzo często towarzyszy stres. Poziom histaminy wzrasta równolegle z kortyzolem(hormon stresu).
- Osoby, które mają problem z utrzymaniem prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Brak równowagi we florze bakteryjnej powoduje, że jedzenie zamiast być trawione, zaczyna fermentować w jelitach. Powstaje wówczas stan zapalny i wzrost poziomu histaminy.
W jaki sposób można zaburzyć prawidłową florę bakteryjną jelit?
Poprzez:
- nadmiar leków (antybiotyki, pigułki antykoncepcyjne, sterydy, leki przeciwbólowe), ponieważ one fizycznie uszkadzają enterocyty (komórki wyściółki jelita)
- nieodpowiednią dietę i niedobór składników odżywczych
- pasożyty
- grzybice
Jakie choroby najczęściej mają ścisłe powiązanie z wysokim poziomem histaminy?
- migreny
- atopowe zapalenie skóry
- stwardnienie rozsiane
- choroba Parkinsona
- choroba lokomocyjna
- zespół jelita drażliwego
- nawracające infekcje
Co należy zrobić, gdy okaże się, że cierpimy na nietolerancje histaminy?
Na pewno należy zmienić dotychczasową dietę. W szczególności należy zadbać o swoje jelita, przywracając im prawidłową florę bakteryjną.
Poniżej w tabeli zestawione są produkty zalecane oraz niewskazane podczas diety niskohistaminowej.
Produkty wskazane | Produkty niewskazane | |
---|---|---|
produkty zbożowe | ryż, kukurydza, orkisz, amarantus, płatki owsiane, quinoa | produkty pszenne |
nabiał | twaróg, maślanka, śmietana, mozarella, jaja, serek ziarnisty | sery dojrzewające, jogurtów, kefirów |
warzywa | ziemniaki, marchew, cukinia, brokuły, kalafior, kapusta, buraki, dynia, cebula, rzodkiewki, ogórek, por, czosnek, kukurydza, szparagi, sałata, papryka | pomidory i ich przetwory, zwłaszcza ketchup, szpinak, strączkowe, grzyby, awokado, bakłażan, kiszone ogórki, kiszona kapusta |
owoce | jabłka, jagody, porzeczki , wiśnie, morele, brzoskwinie, melony, mango | gruszki, kiwi, banany, ananasy, maliny, truskawki, owoce cytrusowe, śliwki |
mięso i wędliny | indyk, wołowina, kurczak, wędliny gotowane i pieczone | wieprzowina, wędliny wędzone, surowe, solone |
ryby | ryby posiadające jasne mięso, świeże i mrożone | ryby o ciemnym mięsie(tuńczyk, makrela, sardynka), wędzone, marynowane |
inne | kasztany, kokos, migdały, mak | czekolada, kakao, mocna herbata, orzechy(zwłaszcza nerkowce i włoskie) ocet i potrawy, przyprawy z jego dodatkiem, wino, piwo, napoje gazowane, białko jaja kurzego |
Zarówno dorośli jak i dzieci mają problemy z nadmiarem histaminy w organizmie. Współczesna dieta, a właściwie jej brak powoduje niekontrolowane wyrzuty histaminy z komórek, w których jest magazynowana. Dbajmy o prawidłową dietę, wybierajmy produkty jak najmniej przetworzone i co bardzo ważne, jedzmy codziennie urozmaicone posiłki, bogate w różnorodne produkty.
Zostaw Komentarz