with Brak komentarzy

Kasza gryczana często gości na stołach w postaci dodatku do obiadu. Równie dobrze może być składnikiem dania głównego na ostro, czy też w postaci przekąski na słodko. Kaszę gryczaną warto jeść pod każdą postacią, ponieważ z takiej plejady wartości odżywczych jakie ma kasza gryczana należy korzystać.

Gryka, z której pochodzi kasza gryczana nie jest zbożem. Gryka to roślina z rodziny rdestowatych, a kasza gryczana to jej nasiona, które zbierane są z pól uprawnych w lipcu i sierpniu. Najwięcej gryką obsiane są pola Lubelszczyzny, to tam wiosną można zobaczyć białe pachnące kwiaty.

Kasza gryczana jest bogata w aminokwasy, których nasz organizm sam nie jest w stanie wytworzyć, jest to lizyna i tryptofan. Lizyna jest niezbędna przy odnowie tkanek organizmu, budowie mięśni, tkanki kostnej i budowie kolagenu. Tryptofan jest źródłem związków takich jak melatonina (odpowiada za regulację snu i czuwania, oraz jest przeciwutleniaczem)  i serotonina (hormon, który reguluje wiele związków będących w mózgu, odpowiada z aktywność umysłową, ruchy mięśni, ułatwia zasypiania, potocznie zwany hormonem szczęścia).

Kasza gryczana zawiera kwas linolowy, który to wspomaga odchudzanie, oraz witaminy z grupy B ( B1, B2, B3, B5) – witaminy z grupy B pełnią istotne role w organizmie, przede wszystkim zapewniają prawidłowe funkcje układu nerwowego. Jedząc kaszę gryczaną uzupełniamy także minerały takie jak chrom, miedź, mangan, kwas foliowy, jod, żelazo oraz magnez. Z uwagi na dużą zawartość magnezu, gryka ma rozluźniające działanie nad naczynia krwionośne, co poprawia krążenie i obniża ciśnienie krwi. W gryce  znajdziemy również witaminę E, oraz związek chemiczny rutynę, który zapobiega powstawaniu wolnych rodników, wzmacnia ściany naczyń włosowatych.

Kasza gryczana jest produktem, który nie zakwasza organizmu, jest też z natury bezglutenowa. Białko zawarte w kaszy gryczanej jest lepiej przyswajalne niż to, które pochodzi ze zbóż, ma zbliżoną wartość do białka z roślin takich jak soja, groch czy fasola. Gryka zawiera dużą ilość błonnika, oraz niski indeks glikemiczny, dlatego osoby będące na diecie redukcyjnej chętnie włączają ją do swojego menu.

W sklepach możemy kupić kaszę gryczaną paloną i niepaloną. Kasza niepalona jest łagodniejsza w smaku, zachowuje jednak większe bogactwo wartości odżywczych. Kasza palona traci część wartości odżywczych podczas procesu prażenia, jednak niewątpliwym jej walorem jest charakterystyczny dla niej smak. Warto też zaznaczyć, że cena obu kasz jest bardzo przystępna i nie ogranicza zakupu.

Mam nadzieję, że przekonałam czytelników do wzbogacenia swojej szafki kuchennej w kaszę gryczaną. Pod względem wartości odżywczych kasz przewyższa makarony, ryż i ziemniaki. Warto swoje menu urozmaicać, wówczas dieta będzie prawidłowo zbilansowana, a zawarte w kaszy składniki dostarczą zdrowia i energii.