KOBIETO, BĄDŹ ZADBANA ŻYWIENIOWO!!!
JADŁOSPIS za darmo TYDZIEŃ 4
Na samym początku pragnę Was poinformować, że poniższe menu, nie jest dietą odchudzającą. Jadłospis za darmo to przykładowe posiłki, które mają Was zainspirować do kulinarnych podróży.
Dlaczego powstał jadłospis za darmo wyjaśniam w poście tu: https://dbamodiete.pl/idzie-nowe-gotowa-na-gotowe-jadlospisy-za-darmo/
Poniższy jadłospis przeznaczony jest dla osób zdrowych, ponieważ poniższe posiłki zawierają alergeny (orzechy, nabiał, gluten, etc.)
Smacznego!
TYDZIEŃ 4
Dzień 1
Śniadanie
- 2 jaja na miękko
- sałatka: 1 gotowany burak, jabłko, ogórek kiszony, łyżeczka szczypiorki i natki, cebulka, łyżeczka oleju z czarnuszki = składniki pokroić, wymieszać.
II śniadanie
galaretka z owocami
Można kupić gotowy proszek i zrobić z niego galaretkę, są już o przyzwoitym składzie, lub można zagotować wybrane owoce, a do gorącego wywaru dodać żelatynę lub agar
Obiad
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami:
- Składniki
- 125 gram kaszy gryczanej z grzybami
- 2 duże cebule
- olej
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki letniej wody
sól i pieprz
Wykonanie:
Kasze gryczaną z grzybami wsypujemy do wrzącej wody i gotujemy przez 15 minut. Jedną cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju, następnie dodajemy do niej ugotowaną i odcedzoną kaszę gryczaną, po czym przesmażamy całość jeszcze chwilkę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do mąki wbijamy jajko, doprawiamy szczyptą soli i stopniowo dolewamy letnią wodę – zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy krążki miseczką lub szerokim kubkiem. Do przestygniętej kaszy wbijamy jedno jajko, dokładnie mieszamy i na każdy krążek układamy 1-2 łyżeczki farszu, lepimy pierożki i gotujemy je około 5 minut na wolnym ogniu. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na oleju z dodatkiem soli i polewamy nią gorące pierogi z nadzieniem z kaszy gryczanej.
Podwieczorek
Ciastka jaglane
Przepis tutaj: https://dbamodiete.pl/portfolio/ciasteczka-jaglane/
sok marchewkowo- jabłkowy 250ml
Kolacja
- 3 kromki chleba razowego na zakwasie najlepiej lub takiego, przepis na mój chlebek, który zawsze wychodzi tutaj:https://dbamodiete.pl/portfolio/chleb/
- 2 plastry ryby np. pstrąg,
- garść rukoli
- 2 pomidory
Dzień 2
Śniadanie
jajecznica z 2 jaj z natką pietruszki i 4 rzodkiewkami
II śniadanie
sok prawdziwy mix:
burak+jabłko+marchew+ natka pietruszki
Obiad
DORSZ W SOSIE CYTRYNOWYM
Składniki:
- ok. 60 dag filetów z dorsza bałtyckiego
- ok. 25 dag brukselki
- 25 dag ryżu basmatiisos:
łyżka mąki (może być ziemniaczana, pszenna, inna…)
ok. 300 ml wywaru warzywnego
łyżka soku z cytrynyOraz:
- masło
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Dodajemy łyżkę masła. Mieszamy.
- Brukselki oczyszczamy i myjemy. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok. 10 minut).
- Rybę myjemy i osuszamy. Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym na małym ogniu po ok. 1,5 minuty z obu stron. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
- Robimy sos: 5 dag masła roztapiamy, wsypujemy mąkę i mieszając, stopniowo wlewamy wywar. Cały czas mieszając, gotujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Ciepłym sosem polewamy ryż i brukselki. Podajemy z rybą.
Podwieczorek
koktajl:
banan+ mleko kokosowe+ maliny 150g + 3 daktyle
Kolacja
Lekka sałatka:
https://dbamodiete.pl/portfolio/wiosna-na-talerzu-kolorowa-salatka/
Dzień 3
Śniadanie
owsianka
- 3 łyżki płatków przeróżnych (żytnie, owsiane, jęczmienne)
- jogurt lub mleko rośline
- owoce: borówki, maliny, banan
Wszystkie składniki, z wyj. świeżych owoców zalać mlekiem i wstawić na noc do lodówki:)
Rano dodaj owoce i zjedz;)
II śniadanie
Sałatka bardzo prosta i wybitnie smaczna:)
Przepis tu:
https://dbamodiete.pl/portfolio/salatka-komplet-witamin/
Obiad
Stek wołowy na czerwonym winie, z buraczkami i malinami
Składniki:
- polędwica wołowa: 300 gramów
- buraczki: 3 sztuki
- maliny:1 szklanka
- wino czerwone wytrawne: 100 mililitrów (nie jest konieczne:) )
- sól, piepsz
Wykonanie:
- Buraczki gotujemy w wodzie z solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym, aż będą miękkie, następnie kroimy je w plasterki. Maliny myjemy i obsuszamy na papierowym ręczniczku.
- Stek z polędwicy wołowej doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron, podlewamy czerwonym winem i czekamy, aż się zredukuje. Mięso powinno być zrumienione z wierzchu, a lekko różowe w środku.
- Na talerzu układamy plasterki buraczków, pokrojoną w plasterki polędwicę wołową, dekorujemy malinami i polewamy sosem z czerwonego wina.
Podwieczorek
Sałatka:
gruszka+ jabłko+ jeżyny+ orzechy
Kolacja
- 2/3 kromki chleba z masłem
- pasta rybna: wędzona makrela obrana zblędowana, dodać cebulę, czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę.
Dzień 4
Śniadanie
- 2 kromki pieczywa
- pasta serowa: 3 łyżki sera białego tłustego, łyżka pestek dyni, łyżka oleju z czarnuszki, łyżka szczypiorku , 3 rzodkiewki = wymieszać
II śniadanie
2-3 batoniki, sok marchewkowy
Przepis na batoniki tu:
https://dbamodiete.pl/portfolio/batonik-energetyczny/
Obiad
Fritata
- kukurydza konserwowa: 3 łyżki
- papryka zielona: 0.5 sztuki
- papryka czerwona: 0.5 sztuk
- cebula mala: 1
- olej: łyżka
- masło – łyżka
- jajka: 4 sztuki
- pieprz czosnkowy, oregano, bazylia, sól
Wykonanie:
- Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy posiekaną cebulkę, aż się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz kukurydzę i masło. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i jeszcze chwilę dusimy.
- Warzywa zalewamy roztrzepanymi jajkami. Smażymy na bardzo małym płomieniu, pod przykryciem. Patelnię ze zdejmowaną rączką można też wstawić do piekarnika, aż się jajka zetną.
Podwieczorek
Pudding
- 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej lub gryczana niepalona
- 3 łyżki orzechów namoczonych
- 5 -6 daktyli
Całość zblendować (zacząć blend od orzechów, następnie dodać daktyle na końcu kaszę)
- można polać sokiem z malin (swojej roboty, lub z dobrego źródła)
Kolacja
- 2kromki pieczywa
- 2 plastry wędliny lub 2 długie kabanosy
- sałatka: pokroić: ogórka kiszonego, pół papryki, kalarepę, dodać łyżkę natki pietruszki i olej z czarnuszki
Dzień 5
Śniadanie
- 2 jaja na miękko
- sałatka : garść rukoli, 2 pomidory w kostkę, 2 ogórki kiszone, cebulka łyżka oleju z czarnuszki
II śniadanie
Doskonałe placuszki!!!
Przepis tutaj:
https://dbamodiete.pl/portfolio/placuszki-miniserniczek/
Obiad
Kotlety z ciecierzycy
Składniki:
- ciecierzyca – puszka lub ugotowana świeża
- ziarna słonecznika: 4 łyżki
- płatki górskie owsiane: 4 łyżki
- jajo surowe
- sól, pieprz, czerwona papryka słodka
- SURÓWKA:
– seler naciowy: 4 sztuki
– papryka czerwona pokrojona: 0.5 sztuki
– jabłko średnie: 1
– kiszony ogórek 1
Wykonanie:
Aby przygotować kotleciki z ciecierzycy należy ciecierzycę odsączyć, wysypać do miseczki i (lub ugotowaną) zmiksować blenderem. Dodać ziarna, płatki owsiane, natkę pietruszki; zmiksować. Do otrzymanej masy dodać jajo i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Formować kotleciki i smażyć aż nabiorą rumianego koloru. W międzyczasie przygotowujemy kolorową surówkę. Seler naciowy, jabłko, paprykę umyć, pokroić na małe kosteczki; dodać kukurydzę. Zrobić sos z oliwy, cytryny, przypraw, ziół. Delikatnie wymieszać. Podawać z kotlecikami.
Podwieczorek
Ciasto jaglane:
Przepis:
https://dbamodiete.pl/portfolio/ciasto-jaglane/
Kolacja
Sałatka z jarmużu
link: https://dbamodiete.pl/portfolio/salatka-z-jarmuzu/
Dzień 6
Śniadanie
- 2 kromki chleba razowego
- 2 plastry bardzo dobrej wędliny
- papryka czerwona plastry
II śniadanie
koktajl:
banan+ żółtko jaja + łyżeczka kakao + łyżeczka maca
Obiad
Gulasz rozgrzewający
Składniki:
- grzyby leśne – 200 g
- dynia – 150 g
- soczewica – 1 garść
- marchew
- cebula
- pomidory
- oliwa – 50 ml
- sól, pieprz
- papryka
- śmietana 30% – 100 ml
- bulion warzywny – ok.400 ml
Wykonanie:
Soczewicę płuczemy , namaczamy ok. 30 minut. W garnku rozgrzewamy oliwę , dodajemy drobno posiekaną cebulkę i przesmażamy na złoto. Dodajemy oczyszczone pokrojone w większe kawałki grzyby i odrobinę solimy. Marchew kroimy w cienkie plasterki , dynię w kostkę i po ok. 10 minutach dodajemy do garnka. Zalewamy gorącym bulionem , wsypujemy soczewicę i dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą. Dokładnie mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie doprawiamy do smaku , a następnie zabielamy – w tym celu do osobnego garnka odlewamy trochę bulionu , mieszamy ze śmietaną i delikatnym strumieniem wlewamy do gulaszu. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut na wolnym ogniu. Można podać np. z kaszą gryczaną czy orkiszem, albo jaglaną;)
Podwieczorek
Mufinka czekoladowa z fasoli
Przepis tutaj:
https://dbamodiete.pl/portfolio/bezglutenowe-mufinki/
Kolacja
sałatka
Potrzebujemy:
- ser mozarella kulka
- garść rukoli
- jajo na twardo
- 3 ogórki kiszone
- cebulka
Wszystko kroimy i mieszamy, dodajemy 2 łyżki oleju z czarnuszki
Dzień 7
Śniadanie
omlet z 3 jaj z pomidorkami koktajlowymi, szpinakiem
sok pomidorowy200ml
II śniadanie
sałatka owocowa: 2 jabłka+ gruszka + mały kiść winogron
Obiad
Polędwiczki z jabłkami
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 3 jabłka
- Marynata:
2 łyżki oleju
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Wykonanie:
Polędwiczki umyć, osuszyć. Składniki marynaty wymieszać i posmarować nią mięso. Odłożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. W rękawie umieścić polędwiczki i jabłka.Zawiązać, zrobić kilka dziurek. Piec w 180 stopniach około 1 godziny.
Podawać z kaszą gryczaną 100g oraz surówką z czerwonej kapusty 80g
Podwieczorek
Koktajl:
- garść jarmużu
- garść borówek
- gruszka
- banan
zblendować
Kolacja
- 3 kromki pieczywa
- 3 plastry ser koziego
- 2 pomodory
SMACZNEGO:)
W komentarzach piszcie swoje przepisy, sugestie uwzględnię je przy tworzeniu kolejnego jadłospisu:)
Sylwia
Zostaw Komentarz