Cykl: Słodko, ale bez cukru
Krótka historia cukru
Ruszamy!
Cały cykl poświęcony będzie słodki! Opowiem Wam dlaczego cukier bryluje na ściankach w roli złego bohatera.
Zobaczymy, czy jest aż tak zły, czy ma tylko fatalny PR… ale po kolei.
Nie wiem jak Wy, ale ja by się czegoś zdetonować wroga – najpierw dowiaduję się o nim wszystko. Także nie mogę zacząć inaczej, jak od krótkiej historii cukru, bo żeby coś dobrze zrozumieć, należy doszperać się do źródeł i poznać od podszewki.
Troszkę słodkiej historii…
Pierwsze znane ślady wykorzystania cukru przez człowieka pochodzą z Nowej Gwinei i są datowane na ósme tysiąclecie p.n.e.
Trzcina cukrowa dotarła do Indii i na Filipiny w szóstym tysiącleciu p.n.e.
W 327 roku p.n.e. jeden z generałów Aleksandra Wielkiego zaobserwował, że w „Indiach rośnie trzcina, która bez udziału pszczół rodzi miód, z którego wyrabia się ODURZAJĄCY napój, przy czym roślina owa nie wydaje owoców”
Na przełomie V i VI wieku n.e. w Indiach zaczęło wyrabiać się cukier przez gotowanie trzciny we wrzątku.
Od VII do XII w. w świecie arabskim używa się cukru do wyrobu słodyczy, w sztuce i podczas ceremonii religijnych.
CUKIER W EUROPIE
Witaj cukrze! Do Europy cukier dociera podczas wypraw Krzyżowych(pierwsza krucjata 1095r.). Staje się rzadkim i drogocennym dobrem dostępnym tylko królom.
W 1492r. Krzysztof Kolumb przywozi sadzonki trzciny cukrowej. Zasadza je na wyspie, którą nazwał Espanola. Dziś jest to Dominikana.
Królowa Anglii Elżbieta I przepadała za cukrem do tego stopnia, że jej zęby sczerniały. W jednej z relacji z tamtych czasów jest zapisane: „ubodzy Anglicy wyglądają zdrowiej niż zamożni, nie stać ich bowiem, by folgować słabości do cukru”.
W połowie XVII w. Brytyjczycy zajęli Barbados i Jamajkę, które stało się głównymi ośrodkami uprawy trzciny cukrowej.
Początkowo używano cukier jako przyprawy. Potem został uznany jako lek. Stosowano go do leczenia dolegliwości takich jak: gorączka, suchy kaszel, ból piersi, spękane wargi. Był również dodawany do leczniczych mikstur, by ukryć odrażające smaki, z których były wykonywane. W 1715r. pewien angielski lekarz miał powiedzieć: „ Cukier, to lek na wszystko, a jego jedyną wadą jest to, że niewiasty mogą odeń przytyć”
Jako słodzik cukier przyjmuje się dopiero wraz z upowszechnieniem herbaty, kawy, czy czekolady.
Cukier zaczyna być dodawany do ciast, kremów, dań słodkich w około 1760 roku. Był wówczas towarem luksusowym. W ok 1850r. stał się składnikiem powszechnym.
XIX stulecie to czasy dla cukru bezprecedensowej ekspansji. Cukier stał się towarem, który został eksportowany w milionach ton!!! Okrzyknięto go białym złotem. W międzyczasie we Francji owo złoto zaczęto produkcję cukru z buraków.
Dziś cukier jest wszędzie i teraz to „białe złoto” wychodzi nam uszami, staramy się od niego uwolnić.
O tym jak cukier wpływa na nasz organizm i dlaczego uzależnia, będzie w kolejnych częściach cyklu.
Źródło:
D.Gameau ” That Shugar”
Zostaw Komentarz