with Jeden komentarz

wiedza2

KSIĄŻKI WARTE PRZECZYTANIA !!!

 

 

W dzisiejszym wpisie prezentuję Wam bardzo ciekawe książki, które są godne uwagi. Bardzo często pytacie mnie w prywatnych wiadomościach: „Sylwia, a poleciłabyś jakąś ciekawą książkę?”. Osobiście nie jestem fanką książek z przepisami i z wzmiankami o zdrowym żywieniu, bo to są mało merytoryczne publikacje. Dużo płaci się tak naprawdę za ładne zdjęcia potraw. No, ale co kto lubi.
Poniżej wymieniam książki, które przeczytałam lub jestem w trakcie lektury. Wszystkie mam w domu, do jednych wracam, inne traktuję z przymrużeniem oka. Muszę w tym miejscu jeszcze napisać, że warto mieć podstawową wiedzę biochemiczną, by dobrze rozumieć treść i to, co autor ma na myśli.Piszę to, dlatego, że bardzo często spotykam się z osobami, które nie znając podstaw wykłócają się o jakieś teorie, które zinterpretowali po swojemu wyrywając z kontekstu.
Dobrych książek jest mnóstwo, każdą z poniżej postaram się opisywać w oddzielnych postach, by przybliżyć ich treść.

 

Kolejność jest przypadkowa:

 

    1. Amy Myers „Możesz wyleczyć choroby autoimmunologiczne”
    2. Enders Giulia „Historia wewnętrzna”
    3. David Perlmutter “Grain brain. Zbożowa głowa. Zaskakująca prawda o mózgu i jego cichych zabójcach: pszenicy, węglowodanach i cukrze”
    4. Andrzej Janus „ Nie daj się zjeść grzybom Candidia”
    5. Erica Sonnenburg, Justin Sonnenburg „ Zdrowie zaczyna się w brzuchu”
    6. Melissa Hartwig, Dallas Hartwig „Zdrowie zaczyna się od jedzenia”
    7. Michael Moss „ Cukier, sól, tłuszcz”
    8. Wahls Terry, Adamson Eve “ Fenomenalna kuracja dr. Wahls
    9. Jacob Teitelbaum, Deborah Kennedy „ Cukier dzieci nie krzepi”
    10. Gertig Henryk, Przysławski Juliusz „ Bromatologia. Zarys nauki o żywieniu i żywności
    11. Bland Jeffrey S., Hyman Mark “ Zmyślone choroby”
    12. Jillian Michaels, Mariska van Aalst „Opanuj swój metabolizm”
    13. Charles Duhigg “Siła nawyku”
    14. Sandra Cabot „Leczenie chorób tarczycy. Holistyczne metody poprawy pracy tarczycy”
    15. Kelly Starrett; Glen Cordoza „Bądź zwinny jak lampart” – obecnie moja ulubiona pozycja:)
    16. Bożena Kropka „Pokonaj alergie”
    17. Izabella Wentz „Zapalenie tarczycy Hashimoto”
    18. Anita Bean „Żywienie w sporcie. Kompletny przewodnik”
    19. Virtue Doreen „Zachcianki pod kontrolą”
    20. Robynne Chutkan „Dobre bakterie” – do tej książki recenzję już napisałam i możecie przeczytać ją tu: https://dbamodiete.pl/dobra-ksiazka-dobre-bakterier-chutkan/

Moi Drodzy warto chociaż 20 minut dziennie nie tylko czytać dzieciom, ale i dla siebie;) Po ilości książek dostępnych na rynku z żywienia i medycyny żywienia, widać że zainteresowanie na ten rodzaj wiedzy wzrasta i jest coraz więcej pozycji. I to mnie bardzo cieszy, tylko trzeba pamiętać, że „sama wiedza nie wystarczy, trzeba ją umieć zastosować”

Przyjemnej lektury:)

Sylwia:)

 

Jedna odpowiedz

  1. corte con laser
    | Odpowiedz

    Estoy encantado de encontrar este blog. Quería daros las gracias por publicar esta obra maestra. Sin duda he saboreado cada pedacito de ella. Os te tengo marcados para ver más cosas nuevas de este blog .
    corte con laser http://www.corte-por-laser-madrid.com/servicio/corte-por-laser.html

Zostaw Komentarz