Nazywam się Sylwia Ogrodowczyk, ukończyłam studia wyższe na kierunku dietetyka, specjalność dietetyka kliniczna.
Moim obszarem zainteresowań jest dietoterapia zaburzeń żołądkowo – jelitowych, insulinooporności, hashimoto, niedoczynności tarczycy. W ostatnim czasie pasjonuje mnie wpływ diety na pracę mózgu.
Człowiek, nie jest systemem zero-jedynkowym, żeby działał, należy spełnić szereg warunków, podstawą jest spożywanie pokarmów, które odżywiają, nie tylko zaspokajają głód. Jeśli dołączymy do tego podstawową aktywność fizyczną, dbanie o rytm dobowy, i skuteczne eliminowanie stresorów, wówczas znacznie polepszy się nasze samopoczucie.
Poprzez sprawne łączenie wiedzy z różnych dziedzin, łączę kropki i dobieram najkorzystniejszą strategię żywieniową.
Zawód dietetyka, to nieustanna nauka. Na bieżąco śledzę badania, publikacje, oraz regularnie uczestniczę w specjalistycznych konferencjach, webinarach i szkoleniach.
Jestem poszukiwaczką dobrego smaku, lubię gotować. Wymyślam i szukam na użytek własny i mojej najbliższej rodzinny tego co zdrowe, by było również smaczne – bywa różnie.
Jako mama Trójki dzieci, bacznie patrzę na sposób ich odżywiania i zdrowe relacje z jedzeniem