Bulion na kościach. Rosół mocy, czy moc rosołu?

O tym, że warto zaprzyjaźnić się z tym przepisem nie muszę przekonywać nikogo.

To najtańsza z zup, i jedna z najbardziej wartościowych !!! O wartościach tego bulionu, napiszę odpowiedni post na blogu. Dziś poznajcie mój przepis:)

By zrobić bulion, rosół mocy potrzebujemy:

  • 1kg kości wieprzowych, wołowych
  • 2 porcje włoszczyzny albo: 5 duże marchewki, 2 duże piertruszki, pęczek natki pietruszki, cała główka selera, 3 cebule, lub cała por, ząbek czosnku.
  • ziele angielskie 10 kulek
  • ziarenka kolendry – łyżeczka
  • liście laurowe – 5 sztuk
  • lubczyk suszony lub świeży
  • pieprz
  • sól

Wykonanie:

Kości zalewam zimną wodą i na małym ogniu doprowadzam do wrzenia. I tak lekko bulgoczące zostawiam na kilka godzin, w między czasie dodaję warzywa. Gotuję kilka godzin do 5h, albo i dłużej.

Jest pyszny i doskonały.

Smacznego:)