Bulion na kościach. Rosół mocy, czy moc rosołu?
O tym, że warto zaprzyjaźnić się z tym przepisem nie muszę przekonywać nikogo.
To najtańsza z zup, i jedna z najbardziej wartościowych !!! O wartościach tego bulionu, napiszę odpowiedni post na blogu. Dziś poznajcie mój przepis:)
By zrobić bulion, rosół mocy potrzebujemy:
- 1kg kości wieprzowych, wołowych
- 2 porcje włoszczyzny albo: 5 duże marchewki, 2 duże piertruszki, pęczek natki pietruszki, cała główka selera, 3 cebule, lub cała por, ząbek czosnku.
- ziele angielskie 10 kulek
- ziarenka kolendry – łyżeczka
- liście laurowe – 5 sztuk
- lubczyk suszony lub świeży
- pieprz
- sól
Wykonanie:
Kości zalewam zimną wodą i na małym ogniu doprowadzam do wrzenia. I tak lekko bulgoczące zostawiam na kilka godzin, w między czasie dodaję warzywa. Gotuję kilka godzin do 5h, albo i dłużej.
Jest pyszny i doskonały.
Smacznego:)