Dziś mam dla Was propozycję, którą można zjeść na obiad, czy lekką kolację… nada się również do pojemnika do pracy … także kto kiedy może ten zjada;)
Dla mnie to była kolacja. Jest to danie wegetariańskie i wysokoodżywcze!
By wykonać Carpaccio z buraków, po mojemu:)
POTRZEBUJEMY:
- buraki – 3 sztuki
- ser capresi typu włoskiego – 5 plastrów
- olej z czarnuszki
- świeże zioła lub zioła prowansalskie
WYKONANIE:
Buraki należy dokładnie wyszorować, osuszyć. Odciąć korzenie. I teraz albo można je godzinę gotować, albo piec w temp. 180’C w folii aluminiowej w piekarniku przez 2h.
Następnie obieram buraki ze skórki, kroję w plastry. Układam na talerzu. Kolejnym krokiem było pokrojenie sera w kostkę, poprószenie ziołami, na sam koniec polewam olejem z czarnuszki.
I to wszystko:) Z dodatków można by dodać podprażone orzechy albo słonecznik, czy dynię -> ale mi tym razem zależało na szybkości:) I było bez dodatków, które często dodaję;)
Sporo osób mnie pyta o olej z czarnuszki:) BO często o nim wspominam. Oj tak to mój ulubiony olej, remedium na wszelkie bóle !!!
Więcej na pewno o nim napiszę wkrótce:)
ZDRÓWKA I SMACZNEGO!!!