Dziś mam dla Was propozycję, którą można zjeść na obiad, czy lekką kolację… nada się również do pojemnika do pracy … także kto kiedy może ten zjada;)

Dla mnie to była kolacja. Jest to danie wegetariańskie i wysokoodżywcze!

By wykonać Carpaccio z buraków, po mojemu:)

POTRZEBUJEMY:

  • buraki – 3 sztuki
  • ser capresi typu włoskiego – 5 plastrów
  • olej z czarnuszki
  • świeże zioła lub zioła prowansalskie

WYKONANIE:

Buraki należy dokładnie wyszorować, osuszyć. Odciąć korzenie. I teraz albo można je godzinę gotować, albo piec w temp. 180’C w folii aluminiowej w piekarniku przez 2h.

Następnie obieram buraki ze skórki, kroję w plastry. Układam na talerzu. Kolejnym krokiem było pokrojenie sera w kostkę, poprószenie ziołami, na sam koniec polewam olejem z czarnuszki.

I to wszystko:) Z dodatków można by dodać podprażone  orzechy albo słonecznik, czy dynię -> ale mi tym razem zależało na szybkości:) I było bez dodatków, które często dodaję;)

Sporo osób mnie pyta o olej z czarnuszki:) BO często o nim wspominam. Oj tak to mój ulubiony olej, remedium na wszelkie bóle !!!

Więcej na pewno o nim napiszę wkrótce:)

ZDRÓWKA I SMACZNEGO!!!