Po dwóch dniach namaczania kaszy, mam CHLEB!!! Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania!!
Pyszny, chrupiący, przy okazji bezglutenowy chleb!
Doskonały i sycący na śniadanie lub kolację.
JAK ZROBIĆ CHLEB GRYCZANY ???
Składniki:
- kasza gryczana biała (niepalona) 700g
- woda
- płaska łyżka soli himalajskiej (drobnej) albo kłodawskiej
można też dodatki, ale ja zrobiłam bez 🙂
Wykonanie:
Wieczorem kaszę wsypać do naczynia i zalać zimną wodą TYLKO tyle by pokryła grykę. Odstaw na 10-12h.
Po tym czasie przemieszaj zawartość i uzupełnij wodę, bo kasza wchłonie dużo. Odstaw na kolejne 10h.
Wieczorem dodaj sól, wymieszaj, odcedź na sicie i zblenduj.Odstaw na noc tę zblendowaną masę. Rano przełóż do formy – u mnie keksówka, wyłożona papierem do pieczenia. Piekłam 1,5 h. W temperaturach: Pierwsza godzina to 185’C z termoobiegiem. Następnie 0,5h piekłam w 150’C.
Udał się!! Nie czuć kaszy gryczany, jest sycący lekko wilgotny z chrupiącą skórką…:)
PYCHA!!! polecam 🙂
Smacznego 🙂
Zostaw Komentarz