Składniki :
- 500 g mąki ( ja mieszam ok. 300g orkiszowej, 200 pszennej, żytniej lub owsianej – zależy, którą mam w domu)
- 14 g drożdży suchych (dwie torebki po 7 g)
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 400 ml (dwie szklanki) ciepłej wody
- opcjonalnie przyprawy do smaku
Przygotowanie chleba
- Drożdże wsypuję do ciepłej wody, dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut na bok
- Pozostałe sypkie składniki mieszam w dużej misce i wlewam do nich wodę z drożdżami
- Wszystko dokładnie mieszam łyżką aż do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawiam ciasto w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć.
- Wyrośnięte ciasto mieszam jeszcze delikatnie i przekładam do natłuszczonej formy.
- Tak przygotowane ciasto odstawiam jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i wstawiam na jedną godzinę do piekarnika nagrzanego do temp. 185°C – tutaj zależy od piekarnika i każdy kucharz swój piecyk zna i wie ile powinno się piec 😉
Na wierzch chleba sypię ziarna dyni i słonecznika, oraz siemienia lnianego (bywa że dodaję, te produkty do ciasta).