Składniki :

  • 500 g mąki ( ja mieszam ok. 300g orkiszowej, 200 pszennej, żytniej lub owsianej – zależy, którą mam w domu)
  • 14 g drożdży suchych (dwie torebki po 7 g)
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 400 ml (dwie szklanki) ciepłej wody
  • opcjonalnie przyprawy do smaku

Przygotowanie chleba

  1. Drożdże wsypuję do ciepłej wody, dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut na bok
  2. Pozostałe sypkie składniki mieszam w dużej misce i wlewam do nich wodę z drożdżami
  3. Wszystko dokładnie mieszam łyżką aż do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawiam ciasto w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć.
  4. Wyrośnięte ciasto mieszam jeszcze delikatnie i przekładam do natłuszczonej formy.
  5. Tak przygotowane ciasto odstawiam jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i wstawiam na jedną godzinę do piekarnika nagrzanego do temp. 185°C – tutaj zależy od piekarnika i każdy kucharz swój piecyk zna i wie ile powinno się piec 😉

Na wierzch chleba sypię ziarna dyni i słonecznika, oraz siemienia lnianego (bywa że dodaję, te produkty do ciasta).