Ciacho, ciasteczko mniam!!!
Składniki:
- szklanka mąki owsianej(lub zmielonych płatków owsianych),
- pół szklanki mąki pszennej(może być z samej mąki owsianej również), można dodać innego rodzaju mąki zamiast pszennej np. jaglanej, czy kokosowej, czy z gryczanej ale wówczas mniejsza porcja ok 2-3 łyżek
- 2 jaja,
- łyżeczka sody,
- 5 namoczonych wcześniej daktyli,
- 3 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego),
- pół szklanki mleka (roślinne też się nada, najlepiej kokosowe)
- bakalie: łyżka żurawiny, rodzynek
Wykonanie;
Wszystkie składniki wymieszać i łyżką nakładać na papier do pieczenia:) Piec 15 minut, w ok 175’C.
Ciastka te można również zrobić w wersji bardziej na słono, czyli zamiast bakalii można dodać pestki dyni, ziarna słonecznika.
ps. zbyt gęste ciasto rozcieńczyć mlekiem, konsystencja ma być taka, by gładko schodziło z łyżki na papier.
Dla osób na diecie bezglutenowej zamiast płatków owsianych, mogą być płatki jaglane jako baza;)
Smacznego;)