Ciacho, ciasteczko mniam!!!

 

Składniki:

  • szklanka mąki owsianej(lub zmielonych płatków owsianych),
  • pół szklanki mąki pszennej(może być z samej mąki owsianej również), można dodać innego rodzaju mąki zamiast pszennej np. jaglanej, czy kokosowej, czy z gryczanej ale wówczas mniejsza porcja ok 2-3 łyżek
  • 2 jaja,
  • łyżeczka sody,
  • 5 namoczonych wcześniej daktyli,
  • 3 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego),
  • pół szklanki mleka (roślinne też się nada, najlepiej kokosowe)
  • bakalie: łyżka żurawiny, rodzynek

 

Wykonanie;

Wszystkie składniki wymieszać i łyżką nakładać na papier do pieczenia:) Piec 15 minut, w ok 175’C.

Ciastka te można również zrobić w wersji bardziej na słono, czyli zamiast bakalii można dodać pestki dyni, ziarna słonecznika.

 

ps. zbyt gęste ciasto rozcieńczyć mlekiem, konsystencja ma być taka, by gładko schodziło z łyżki na papier.

Dla osób na diecie bezglutenowej zamiast płatków owsianych, mogą być płatki jaglane jako baza;)
Smacznego;)