Ciastka jaglane
Często „chodzi” za nami coś słodkiego:) I żeby nie rzucać się na pełne cukru i nie wiadomo czego jeszcze słodycze z półek sklepowych, polecam Wam proste w wykonaniu, ciasteczka jaglane.
Słodkie, sycące i przygotowane przez Ciebie, są z całą pewnością zdrowszą alternatywą dla paczkowanych ciastek.
Takie ciastka np. 3 sztuki można dać dziecku jako dodatek do II śniadania do szkoły 🙂
Żeby wyszły pyszne ciacha potrzebujemy:
• 250 g mąki jaglanej (mąkę jaglaną uzyskamy blendując lub w młynku suchą kaszę jaglaną – wcześniej należy przez chwilkę wrzucić kaszę na gorącą suchą patelnię, by pozbyć się ewentualnej goryczki)
• 150 g mąki pszennej lub z kukurydzianej (jeśli chcemy bez glutenu)
• 200 g wiórków kokosowych
• 200 g orzechów, polecam nerkowce, albo migdały
• 4 łyżki mąki ziemniaczanej
• 100 g brązowego cukru lub 3 łyżki miodu
• 250 g miękkiego masła
• 150 ml jogurtu naturalnego
• 1 łyżeczka sody
Wykonanie:
Orzechy rozdrobnić, pozostałe składniki połączyć, razem z orzechami. Wymieszać zagnieść ciasto. Rozwałkować, wyciąć dowolny kształt, można tak jak ja z dziećmi dodać rodzynki, do ozdoby 🙂
Piec w piekarniku nagrzanym do 180’C do zarumienienia ok max 10 minut.
Smacznego;)
ps. zjedzenie wszystkich na raz, to nie będzie dobry pomysł 😉
Jedna odpowiedz
Anna
Ciasteczka pyszne, kruche i delikatnie slodkie:)