Ciasto bananowe – ciasto, któremu nie wolno się opierać 🙂
Dziś przedstawiam Wam pyszne ciasto bananowe, które oprócz tego, że jest słodkie,  to jest bardzo sycące i całkiem zdrowe jak na słodycz 🙂 Proste i szybkie wykonie, polecam serdecznie i życzę smacznegGO!

Składniki

  • 2 jajka
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 duże dojrzałe banany
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 120 ml oleju kokosowego
  • 300 g mąki ja użyłam pół na pół z komosy ryżowej białej i kokosowej ( wiórki i komosę zblendowałam)
  • szczypta cynamonu i kardamonu
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie:

 

  • Piekarnik nagrzać do 150 – 160 stopni C. Przygotować formę o średnicy 25 cm.
  • Ciasto: Ubić jajka z drobnym cukrem na puszystą pianę. Dodać zblendowanego banana, sodę, sól oraz olej i dalej miksować na małych obrotach, aż składniki się połączą. Przesiać mąkę do masy i miksować do połączenia się składników. Wymieszać łyżką  bananem i przełożyć do formy.
  • Piec przez ponad godzinę.

 

Zostaw Komentarz