„Mamo jest jakaś słodycz?” usłyszałam… ” nie, ale już robię”

– odpowiedziałam:)

Aby powstała potrzebowałam:

  • prawie 2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
  • 3 jaja
  • cukier brązowy wg uznania – ja 2 łyżki
  • soda oczyszczona łyżeczka
  • mąka owsiana – 50g (nie miałam, ja zmieliłam płatki owsiane górskie)
  • mleko kokosowe ok 100ml
  • wiórki kokosowe lub migdały wg uznania
  • łyżka masła(może być oleju kokosowego)
  • sok z cytryny – dodałam z połowy
  • jabłka lub inne owoce

A wykonałam:

wszystko zblendowałam;) na początek żółtka z cukrem i masłem, potem kasza, potem mleko… włożyłam na blaszkę zapiekłam w temp. 180′( przez 20min)

W tym czasie obrałam i pokroiłam jabłka i ubiłam pianę z białek i łyżką cukru brązowego. Po 20 min wysunęłam blaszkę wrzuciłam jabłka polałam pianą i piekłam dalej jeszcze 40 min.

Wyszło pyszne i zdrowe, o konsystencji bardzo gęstego budyniu albo ciasta z kaszy manny.