Ciasto „RECYKLING” 🙂
z nutką imbiru!
Nie lubię marnować całkiem dobrych produktów, które powstały w wyniku np. robienia soku:)
Tak też było i tym razem, ciasto „recykling” powstało na bazie produktów z których zrobiłam sok:)
Dwa w jednym:) Oba zdrowe i odżywcze!
Potrzebujemy:
- 4 buraki
- 3 małe jabłka
- 4 marchewki
- 2 jaja albo banan
- olej 4 duże łyżki (kokosowy w postaci płynnej)
- 4 daktyle
- 1 cm startego imbiru
- 4 łyżki płatków Teff (bo miałam:) ) ale mogą to być płatki owsiane górskie, amarantus ekspandowany czy co tam macie;)
Wykonanie:
Buraki, jabłka i marchew przepuściłam przez sokowirówkę, sok wypiłam a resztki odłożyłam do pojemnika, bo przydadzą się za chwilę.
Do miski wbiłam jaja, olej i zmiksowałam, dodałam imbir, daktyle(wcześniej zblendowane z łyżką ciepłej wody), płatki = wymieszałam i do tej masy dołączyłam „resztki” czyli jabłka, buraki i marchew. Wymieszałam i ciasto włożyłam do formy na tartę, piekłam godzinę w rozgrzanym już piekarniku do 180’C.
Pyszne jest!! Wilgotne, słodkie – ale bez przesady:) I wybitnie sycące!! Polecam!
ps. jeśli nie masz sokowirówki, to polecam zetrzeć na tarce warzywa i owoc, i odcisnąć sok na sitku, pewnie trzeba będzie dodać 2 łyżki płatków więcej, bo będzie bardziej wilgotne niż z sokowirówki resztki:)
SMACZNEGO:)