Ciasto „RECYKLING” 🙂

z nutką imbiru!

 

Nie lubię marnować całkiem dobrych produktów, które powstały w wyniku np. robienia soku:)

Tak też było i tym razem, ciasto „recykling” powstało na bazie produktów z których zrobiłam sok:)

Dwa w jednym:) Oba zdrowe i odżywcze!

 

Potrzebujemy:

  • 4 buraki
  • 3 małe jabłka
  • 4 marchewki
  • 2 jaja albo banan
  • olej 4 duże łyżki (kokosowy w postaci płynnej)
  • 4 daktyle
  • 1 cm startego imbiru
  • 4 łyżki płatków Teff (bo miałam:) ) ale mogą to być płatki owsiane górskie, amarantus ekspandowany czy co tam macie;)

 

Wykonanie:

Buraki, jabłka i marchew przepuściłam przez sokowirówkę, sok wypiłam a resztki odłożyłam do pojemnika, bo przydadzą się za chwilę.

Do miski wbiłam jaja, olej i zmiksowałam, dodałam imbir, daktyle(wcześniej zblendowane z łyżką ciepłej wody), płatki = wymieszałam i do tej masy dołączyłam „resztki” czyli jabłka, buraki i marchew. Wymieszałam i ciasto włożyłam do formy na tartę, piekłam godzinę w rozgrzanym już piekarniku do 180’C.

Pyszne jest!! Wilgotne, słodkie – ale bez przesady:) I wybitnie sycące!! Polecam!

ps. jeśli nie masz sokowirówki, to polecam zetrzeć na tarce warzywa i owoc, i odcisnąć sok na sitku, pewnie trzeba będzie dodać 2 łyżki płatków więcej, bo będzie bardziej wilgotne niż z sokowirówki resztki:)

SMACZNEGO:)