CIASTO Z BURAKÓW

Składniki:

  • szklanka startych buraków odciśniętych z soku
  • 1/2 szkl. starta odciśnięta marchewka (zarówno buraki jak marchewkę mam z sokowirówki, jako recykling po soku:))
  • jajo
  • szklanka (ale bardziej na oko, mąki ja dodałam tak: 2 łyżki ryżowej, 2 owsianej, 2 pszennej 450)
  • 2 łyżki rodzynek
  • łyżka żurawiny
  • 2 łyżki podprażonych orzechów i słonecznika (tj w sumie było ok 2 łyżek wszystkiego)
  • łyżeczka sody
  • 2 łyżki oleju kokosowego (wcześniej rozpuściłam)
  • jogurt naturalny 3 łyżki

 

 

Wykonanie:

mąki, sodę, jajo,olej, jogurt wymieszałam i dodałam żurawinę, rodzynki, orzechy, słonecznik -. zblendowałam. Dodałam marchew i buraki i wymieszałam.

Cudnie różowe ciasto przełożyłam do formy, a następnie piekłam w nagrzanym do 180′( piekarniku ok godziny)

Wyszło piękne, smaczne ciasto w kolorze amarantu;)

 

Polecam!