CIASTO Z BURAKÓW
Składniki:
- szklanka startych buraków odciśniętych z soku
- 1/2 szkl. starta odciśnięta marchewka (zarówno buraki jak marchewkę mam z sokowirówki, jako recykling po soku:))
- jajo
- szklanka (ale bardziej na oko, mąki ja dodałam tak: 2 łyżki ryżowej, 2 owsianej, 2 pszennej 450)
- 2 łyżki rodzynek
- łyżka żurawiny
- 2 łyżki podprażonych orzechów i słonecznika (tj w sumie było ok 2 łyżek wszystkiego)
- łyżeczka sody
- 2 łyżki oleju kokosowego (wcześniej rozpuściłam)
- jogurt naturalny 3 łyżki
Wykonanie:
mąki, sodę, jajo,olej, jogurt wymieszałam i dodałam żurawinę, rodzynki, orzechy, słonecznik -. zblendowałam. Dodałam marchew i buraki i wymieszałam.
Cudnie różowe ciasto przełożyłam do formy, a następnie piekłam w nagrzanym do 180′( piekarniku ok godziny)
Wyszło piękne, smaczne ciasto w kolorze amarantu;)
Polecam!