Jaja w awokado

Jeśli macie ok 30 minut, to polecam ten przepis. Pyszne sycące, doskonałe połączenie smaków. Proste przygotowanie, bomba odżywcza.

Wygląda bardzo atrakcyjnie, danie z serii „samo się robi” – idealne na imprezę w stylu domówka, by zaskoczyć gości.

Ja zrobiłam je tak:

Potrzebowałam:

  • awokado
  • 2 jaja małe
  • rzodkiewka
  • szczypiorek
  • pomidorki koktajlowe
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie szczypta

Wykonanie:

Obrać awokado, przekroić, wyjąć pestkę. W dziury po pestce wlać jajo. Ja najpierw wbijałam jajo do szklanki, potem wybierałam, bo całe białko się nie zmieści. Dodałam przyprawy. Rozłożyłam awokado na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 15 minut 175’C bez termoobiegu (bo wysuszy -a nie zapiecze).

Następnie dodałam rzodkiewkę, szczypiorek i pomidorki.

Wybitnie sycące!!

smaczneGO !