Składniki:
- 2 szklanki fasoli Jaś (po ugotowaniu)
- jajo
- otręby gryczane – łyżka
- sezam – 2 łyżki
- siemię lniane- 2 łyżki
- olej rzepakowy- łyżka
- papryka – ½ czerwona świeża
- seler naciowy – gałązka
- przyprawy: pieprz, papryka słodka (płaska łyżeczka), sól, majeranek 2 łyżki
Wykonanie
Fasolę z jajkiem zblendowałam. Dodałam pokrojony seler i paprykę, ponownie zblendowałam. Następnie olej i ziarna z przyprawami, oraz mąkę. Wszystko wymieszałam.
Uformowałam kotlety, obtoczyłam je w mące i siemieniu lnianym. Zapiekałam w 180°C przez 20 minut.
Podałam z surówką: marchew + jabłko starte na tarce, z dodatkiem pietruszki.
Smacznego!