Składniki:

  • 2 szklanki fasoli Jaś (po ugotowaniu)
  • jajo
  • otręby gryczane – łyżka
  • sezam – 2 łyżki
  • siemię lniane- 2 łyżki
  • olej rzepakowy- łyżka
  • papryka – ½ czerwona świeża
  • seler naciowy – gałązka
  • przyprawy: pieprz, papryka słodka (płaska łyżeczka), sól, majeranek 2 łyżki

Wykonanie

Fasolę z jajkiem zblendowałam. Dodałam pokrojony seler i paprykę, ponownie zblendowałam. Następnie olej i ziarna z przyprawami, oraz mąkę. Wszystko wymieszałam.

Uformowałam kotlety, obtoczyłam je w mące i siemieniu lnianym. Zapiekałam w 180°C przez 20 minut.

Podałam z surówką: marchew + jabłko starte na tarce, z dodatkiem pietruszki.

Smacznego!