Osobiście nie znam nikogo, kto nie wie co to jest leczo;) Większość z nas też leczo jadła, to doskonałe danie jednogarnkowe dla całej rodziny. Leczo jest bardzo proste w wykonaniu, właściwie robi się samo;) Trzeba tylko od czasu do czasu zaingerować łyżką w garnku:)

Na leczo według mojego przepisu

Potrzebujemy:

  • 3 papryki: czerwona, żółta, zielona
  • cukinia średnia
  • pomidory 1kg
  • cebula 3 sztuki
  • czosnek – ząbek
  • pieczarki – 5 sztuk
  • olej
  • kiełbasa wiejska z dobrego źródła – 150g
  • przyprawy: sól, papryka słodka, chilli, pieprz ziołowy, majeranek

Wykonanie:

Warzywa myjemy. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, jak kto lubi, mniejszą większą:)

Na początek rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek z cebulą, następnie paprykę, pieczarki, mieszamy, przykrywamy. Po ok 7minutach dorzucamy cukinię, pomidory. Na sam koniec wrzucamy pokrojoną kiełbasę wiejską z dobrego źródła. Doprawiamy. Jeśli chcecie zachować wersję wegetariańską, oczywiście wyzbywacie się kiełbasy.

Ja lubię zjeść taką porcję na śniadanie:) Rozgrzewa mnie i syci, poza tym jest tak kolorowe, aż dodaje energii sam widok. Leczo warto zrobić dzień wcześniej, by się”przegryzło” i przesiąknęło przyprawami i swoistym smakiem:)

Zdrówka i Smacznego!

Sylwia