Osobiście nie znam nikogo, kto nie wie co to jest leczo;) Większość z nas też leczo jadła, to doskonałe danie jednogarnkowe dla całej rodziny. Leczo jest bardzo proste w wykonaniu, właściwie robi się samo;) Trzeba tylko od czasu do czasu zaingerować łyżką w garnku:)
Na leczo według mojego przepisu
Potrzebujemy:
- 3 papryki: czerwona, żółta, zielona
- cukinia średnia
- pomidory 1kg
- cebula 3 sztuki
- czosnek – ząbek
- pieczarki – 5 sztuk
- olej
- kiełbasa wiejska z dobrego źródła – 150g
- przyprawy: sól, papryka słodka, chilli, pieprz ziołowy, majeranek
Wykonanie:
Warzywa myjemy. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, jak kto lubi, mniejszą większą:)
Na początek rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek z cebulą, następnie paprykę, pieczarki, mieszamy, przykrywamy. Po ok 7minutach dorzucamy cukinię, pomidory. Na sam koniec wrzucamy pokrojoną kiełbasę wiejską z dobrego źródła. Doprawiamy. Jeśli chcecie zachować wersję wegetariańską, oczywiście wyzbywacie się kiełbasy.
Ja lubię zjeść taką porcję na śniadanie:) Rozgrzewa mnie i syci, poza tym jest tak kolorowe, aż dodaje energii sam widok. Leczo warto zrobić dzień wcześniej, by się”przegryzło” i przesiąknęło przyprawami i swoistym smakiem:)
Zdrówka i Smacznego!
Sylwia