Składniki:

  • 300g szpinaku rozdrobnionego zamrożonego
  • serek mascarpone 250g
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej (ja używam krupczatki)
  • 2 jaja
  • 2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego, może też być ksylitol czy stewia, ale odpowiednio mniej
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego

Wykonanie:

  • Ciasto:
    • Szpinak rozmrażam i odciskam z nadmiaru wody. Wbijam jaja, cukier i miksuję na wysokich obrotach przez 5 minut. Dodaje wolno olej, nie przerywając miksowania (zmniejszam obroty do minimum).
    • Następnie dodaję przesianą mąkę wraz z sodą i mieszam łyżką. Na koniec dodaję szpinak, po czym również mieszam. Gotowe ciasto wlewam do tortownicy o wymiarach 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w temperaturze 180°C przez 50 min.
  • Masa:
    • Serek maskarpone blendnuję z łyżeczką cukru lub rodzynkami, można dodać również cynamon. Wystudzone ciasto przekrawam na pół, albo na trzy części (zależy jak duże wyrosło i czy upadło;) ) i przekładam masą z serka mascarpone, oraz dodaje jeżyny i maliny. Górną część ciasta kruszę, by powstała ciekawa faktura, imitująca leśne runo. Wierzch również wykładam owocami.

Smacznego!

Zostaw Komentarz