Majonez domowy
Święta tuż,tuż, a dla niektórych nawet już;)
Kto lubi majonez do jaj, sałatek?
Oto sposób na majonez domowy. Potrzebne do niego są podstawowe produkty, które mamy zazwyczaj w domu. Najważniejszym składnikiem, od którego zależy, czy majonez domowy wyjdzie to CIERPLIWOŚĆ:) Bo bardzo wolno należy łączyć ze sobą składniki, by się nie zważyły.
Składniki:
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki musztardy
- łyżeczka octu jabłkowego, może być winny
- 250 ml oleju zimnotłoczonego
- sól i pieprz (opcjonalnie z dodatkiem innych przypraw wedle uznania)
Wykonanie:
Żółtka, jajko, musztardę, ocet blendujemy ze sobą.
Cały czas wolno miksując dodajemy olej powoli, małymi ilościami (nie chcemy aby się zważył)
Po uzyskaniu pożądanej konsystencji dodajemy przyprawy.
Smacznego:)