Majonez domowy

 

Święta tuż,tuż, a dla niektórych nawet już;)

Kto lubi majonez do jaj, sałatek?

Oto sposób na majonez domowy. Potrzebne do niego są podstawowe produkty, które mamy zazwyczaj w domu. Najważniejszym składnikiem, od którego zależy, czy majonez domowy wyjdzie to CIERPLIWOŚĆ:) Bo bardzo wolno należy łączyć ze sobą składniki, by się nie zważyły.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki musztardy
  • łyżeczka octu jabłkowego, może być winny
  • 250 ml oleju zimnotłoczonego
  • sól i pieprz (opcjonalnie z dodatkiem innych przypraw wedle uznania)

Wykonanie:

Żółtka, jajko, musztardę, ocet blendujemy ze sobą.
Cały czas wolno miksując dodajemy olej powoli, małymi ilościami (nie chcemy aby się zważył)
Po uzyskaniu pożądanej konsystencji dodajemy przyprawy.

 

Smacznego:)