Pappardelle z warzywami i sosem ziołowym !!!

 

Zapraszam Was do kuchni z włoskim akcentem.

Włoska kuchnia jest bardzo prosta, to jest kuchnia gdzie mniej znaczy więcej.

Dziś chciałam Wam przedstawić jeden z makaronów, o wdzięcznej nazwie pappardelle 🙂

Pod względem szerokości plasuje się między tagliatelle a lasagne. Nazwa pochodzi od włoskiego „pappare”, co znaczy tyle, co „pożerać”. Kupimy go w postaci gniazdek. 

Moja porcja składa się z jednego takiego gniazda.

Ale poznaj cały przepis:

Składniki:

  • 1 gniazdo makaronu
  • 100g mrożonego brokuła
  •  garść świeżego szpinaku
  •  3 suszone pomidory
  • 100g papryki czerwonej
  • cebula
  • śmietana 12% lub jogurt naturalny 3 łyżki
  • bazylia, tymianek świeże lub suszone
  • ziołowy pieprz, sól
  • olej

Wykonanie:

Makaron ugotować. Na patelni rozgrzać olej, dodać mrożony brokuł, 2 minuty później dodać szpinak i pokrojone w kostki paprykę, cebulę, suszone pomidory. Cały czas mieszać, dodać zioła, sól, pieprz, śmietanę lub jogurt. Zamieszać, dodać makaron. GOTOWE!!

Obiad w 10 minut 🙂

 

Smacznego 😉