Pappardelle z warzywami i sosem ziołowym !!!
Zapraszam Was do kuchni z włoskim akcentem.
Włoska kuchnia jest bardzo prosta, to jest kuchnia gdzie mniej znaczy więcej.
Dziś chciałam Wam przedstawić jeden z makaronów, o wdzięcznej nazwie pappardelle 🙂
Pod względem szerokości plasuje się między tagliatelle a lasagne. Nazwa pochodzi od włoskiego „pappare”, co znaczy tyle, co „pożerać”. Kupimy go w postaci gniazdek.
Moja porcja składa się z jednego takiego gniazda.
Ale poznaj cały przepis:
Składniki:
- 1 gniazdo makaronu
- 100g mrożonego brokuła
- garść świeżego szpinaku
- 3 suszone pomidory
- 100g papryki czerwonej
- cebula
- śmietana 12% lub jogurt naturalny 3 łyżki
- bazylia, tymianek świeże lub suszone
- ziołowy pieprz, sól
- olej
Wykonanie:
Makaron ugotować. Na patelni rozgrzać olej, dodać mrożony brokuł, 2 minuty później dodać szpinak i pokrojone w kostki paprykę, cebulę, suszone pomidory. Cały czas mieszać, dodać zioła, sól, pieprz, śmietanę lub jogurt. Zamieszać, dodać makaron. GOTOWE!!
Obiad w 10 minut 🙂
Smacznego 😉