Pierniczki:) Kto lubi ręka w górę!! No pewnie, las rąk:) Dziś mam dla Was pierniki, które są pyszne i szybko się robi. Ta wersja jest również przetestowana z mlekiem roślinnym migdałowym, i z mąką ryżową zmieszaną pół na pół z jaglaną -> także wychodzi. Masło można zastąpić olejem kokosowym 😉 Albo mąkę mąką orkiszową.
Smacznego:)
Składniki
z tego przepisu wyjdzie tyle sztuk co na zdjęciu 🙂
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki miodu
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 torebki przyprawy piernikowej dobrej jakości
- 1 łyżka masła
- 1 średnie jajko
- około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka
Wykonanie:
- Mąkę wsypać do miski, wlać miód i wymieszać. Ciągle mieszając, dodawać kolejno sodę i przyprawy, a następnie masło(wcześniej rozpuszczone) i jajko.
- Dolewając stopniowo mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche. Dokładnie wyrabiać najlepiej ręką, aż będzie gładkie.
- Następnie rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki, złączyć resztki ciasta w kulkę, ponownie rozwałkować i wyciąć pierniczki.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 – 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie, później będą twardniały. Twarde pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, z czasem będą miękły i kruszały.
Na wierzch polałam gorzką czekoladą z dodatkiem kawy (rozpuściłam czekoladę, dodałam rozpuszczalnej kawy i wymieszałam).
Jedna odpowiedz
Anna
Pierniczki byly tak pyszne, ze u nas nie doczekaly swiat. Przed swietami jeszcze raz byly robione!