Pierniczki:) Kto lubi ręka w górę!! No pewnie, las rąk:) Dziś mam dla Was pierniki, które są pyszne i szybko się robi. Ta wersja jest również przetestowana z mlekiem roślinnym migdałowym, i z mąką ryżową zmieszaną pół na pół z jaglaną -> także wychodzi. Masło można zastąpić olejem kokosowym 😉 Albo mąkę mąką orkiszową.

Smacznego:)

Składniki
z tego przepisu wyjdzie tyle sztuk co na zdjęciu 🙂
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki miodu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 torebki przyprawy piernikowej dobrej jakości
  • 1 łyżka masła
  • 1 średnie jajko
  • około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka

Wykonanie:

 

  • Mąkę wsypać do miski, wlać miód i wymieszać. Ciągle mieszając, dodawać kolejno sodę i przyprawy, a następnie masło(wcześniej rozpuszczone) i  jajko.
  • Dolewając stopniowo  mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche. Dokładnie wyrabiać najlepiej ręką, aż będzie gładkie.
  • Następnie rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki, złączyć resztki ciasta w kulkę, ponownie rozwałkować i wyciąć pierniczki.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 – 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie, później będą twardniały. Twarde pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, z czasem będą miękły i kruszały.

Na wierzch polałam gorzką czekoladą z dodatkiem kawy (rozpuściłam czekoladę, dodałam rozpuszczalnej kawy i wymieszałam).

 

 

Jedna odpowiedz

  1. Anna
    | Odpowiedz

    Pierniczki byly tak pyszne, ze u nas nie doczekaly swiat. Przed swietami jeszcze raz byly robione!

Zostaw Komentarz