Piernik, to wyjątkowe ciasto !!!
Najlepszy piernik na świecie robiła moja Babcia Zosia !!!
Tego smaku nie da się zapomnieć, i chyba będę długo trenowała praktyką, by zbliżyć się do Mistrzyni 🙂
Korzenne, aromatyczne, z nutką Świąt w tle 🙂 Idealne do popołudniowych pogaduszek przy dobrej herbacie, czy aromatycznej kawie… Można go zrobić na kilka sposobów.
Dziś przedstawiam piernik, który zawsze wychodzi. I robi się go bardzo prosto, bo ja lubię gotować i piec. Najlepiej jednak jak można sobie wszystko uprościć i zrobić raz dwa.
Na piernik, który zawsze wychodzi potrzebujemy
2 szklanki mąki pszennej
• 2 łyżki miodu
• 1 szklanka mleka roślinnego lub zwierzęcego
• 1 jajko
• 125 g masła
• 3 łyżki powideł
• 2 łyżki przyprawy do piernika lub po 1 łyżeczce cynamonu, goździków, kakao, po ½ łyżeczki imbiru i gałki muszkatołowej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Margarynę roztapiam i studzę.Wszystkie składki wkładam do miski i mieszam dokładnie mikserem przez kilka minut. Gdy masa jest jednolita nadaje się do pieczenia.
Masę przekładam do formy do ciasta wyłożonej papierem i piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut.
Prawda, że proste?
Smacznego 🙂