Składniki:

Podwójna pierś z kurczaka

Marynata:

  • masło klarowane- 3 łyżki
  • sezam – 3 łyżki
  • czarnuszka – łyżka
  • rozmaryn – 3 gałązki
  • musztarda – łyżeczka francuskiej dijon
  • ocet winny – łyżeczka
  • powidła – 2 łyżki

Wykonanie:

Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą (masło rozpuścić i schłodzić). Włożyć pierś z kurczaka do marynaty, zostawić na ok 12-14h w lodówce. Piec ok godziny w temp. 130’C. w folii.

Uwagi: Pierś w marynacie najlepiej przechowywać w szklanym naczyniu, przykryte folią spożywczą.

Stosunkowo niska temp. pieczenia zapewnia soczystość mięsa.

Idealne do obiadu, tudzież do po ostudzeniu pokrojone w cienkie plastry jako wędlina na kanapki.

 

Smacznego:)

 

 

Zostaw Komentarz