Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
Marynata:
- masło klarowane- 3 łyżki
- sezam – 3 łyżki
- czarnuszka – łyżka
- rozmaryn – 3 gałązki
- musztarda – łyżeczka francuskiej dijon
- ocet winny – łyżeczka
- powidła – 2 łyżki
Wykonanie:
Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą (masło rozpuścić i schłodzić). Włożyć pierś z kurczaka do marynaty, zostawić na ok 12-14h w lodówce. Piec ok godziny w temp. 130’C. w folii.
Uwagi: Pierś w marynacie najlepiej przechowywać w szklanym naczyniu, przykryte folią spożywczą.
Stosunkowo niska temp. pieczenia zapewnia soczystość mięsa.
Idealne do obiadu, tudzież do po ostudzeniu pokrojone w cienkie plastry jako wędlina na kanapki.
Smacznego:)
Zostaw Komentarz