„Piwo” z mniszka 🙂
Składniki:
- mniszek lekarski, kwiaty, łodygi (może również być wersja z suszonym kupionym w zielarni,tu proponuję kwiaty i korzeń(w celu dodania goryczki)
- Przyprawy:kwestia gustu, ale polecam:
- chilli
- imbir
- cytryna(limonka)
- miód
- drożdże piwowarskie lub zakwas chlebowy, zwykłe drożdże też ok 🙂
Wykonanie:
Mniszek(2 duże garście, gruby bukiet średnica ok 10cm zalewamy zimną wodą(świeży lub suszony). Doprowadzamy na małym ogniu do wrzenia, gotujemy razem z chili i imbirem na wolnym ogniu ok 20min.
Odcedzamy, do letniego płynu dodajemy drożdże lub zakwas, miód, oraz sok z połowy cytryny jak ma być słodkie to 2 łyżki na 2l wywaru, a jak nie to pół łyżki miodu. Przelewamy do słoika przykrywamy kawałkiem pieluchy tetrowej, lub gazy związujemy.
Czekamy 4 dni, następnie przelewamy do butelek lub dużego słoika – zakręcamy. Zanosimy do chłodnego pomieszczenia, po 10dniach jest już gotowe. Im dłużej poleży tym smaczniejsze.
Serwujemy schłodzone z limonką.
Polecam, a przy potrawach z grilla nawet zalecam:)
Smacznego:)