Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej fasoli typu Jaś
- 8 suszonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki zalewy z pomidorów
- 4 łyżki ryżu basmati
- Marchewka
- Pietruszka
- Cebula
- Ząbek czosnku
- Sól, pieprz ziołowy, papryka słodka w proszku, ulubione zioła (ja dodałam majeranek)
- Łyżka sezamu
Wykonanie:
Ugotowaną fasolę zblendować z pomidorami, oliwą, zalewą, ryżem. Na patelni podgrzać oliwę wrzucić pokrojoną marchewkę, pietruszkę, czosnek, cebulę i podsmażyć chwilkę. Podsmażone warzywa przełożyć do przygotowywanej masy i zblendować całość. Dodać sól, pieprz, sezam paprykę i zioła i wszystko wymieszać. Wierzch posypałam sezamem i siemieniem lnianym oraz posmarowałam łyżeczką oliwy. Gotowe przełożyć do foremki keksowej, włożyć do nagrzanego piekarnika zapiekać w 190° (ok. 40minut). Poczekać aż dobrze się schłodzi, wówczas dobrze, się kroi na plastry.