Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej fasoli typu Jaś
  • 8 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki zalewy z pomidorów
  • 4 łyżki ryżu basmati
  • Marchewka
  • Pietruszka
  • Cebula
  • Ząbek czosnku
  • Sól, pieprz ziołowy, papryka słodka w proszku, ulubione zioła (ja dodałam majeranek)
  • Łyżka sezamu

Wykonanie:

Ugotowaną fasolę zblendować z pomidorami, oliwą, zalewą, ryżem. Na patelni podgrzać oliwę wrzucić pokrojoną marchewkę, pietruszkę, czosnek, cebulę i podsmażyć chwilkę. Podsmażone warzywa przełożyć do przygotowywanej masy i zblendować całość. Dodać sól, pieprz, sezam paprykę i zioła i wszystko wymieszać. Wierzch posypałam sezamem i siemieniem lnianym oraz posmarowałam łyżeczką oliwy. Gotowe przełożyć do foremki keksowej, włożyć do nagrzanego piekarnika zapiekać w 190° (ok. 40minut). Poczekać aż dobrze się schłodzi, wówczas dobrze, się kroi na plastry.