Polecam Wam proste w wykonaniu, i wyjątkowe w smaku rogaliki. Dzieci i dorośli je uwielbiają. Do ich wykonania potrzebujemy mało składników, troszkę czasu – ale nie są pracochłonne. Po prostu ciasto musi się wygarować;)
Rogaliki powstaną z takich składników:
- 50dkg drożdży świeżych lub 7g suszonych
- 2 płaskie łyżki cukru
- 1/2 kostka masła
- 2- 3 szklanki mąki – ja używam typ 500 do ciast drożdżowych
- 2 jaja
- 1/2 szklanki mleka
- powidła śliwkowe lub inne nadzienie
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczam w letnim mleku z odrobiną cukru. W tym czasie wsypuje mąkę, cukier do michy i mieszam, następnie dodaję jaja, masło roztopione i owe drożdże, mieszam – wyrabiam , jak za suche dolewam mleka. Wyrabiam aż pojawiają się pęcherzyki powietrza. Odstawiam na 30 -45 minut w ciepłe miejsce.
Następnie przemieszam raz jeszcze i urywam po kawałku. Z tego kawałka rozwałkowuję na koła, z których wycinam trójkąty. W trójkąty nakładam powidła,lub co tam chcecie i zawijam jak na zdjęciu. Od najszerszej części do najwęższej. Wszystkie rogaliki smaruję roztrzepanym jajem i piekę ok 10-15 minut do zarumienienia w ok 180′( czasem wychodzi szybciej. To zależy od tego czy rozwałkowałam na grubszy czy nie placek:)
To działajcie 🙂