Polecam Wam proste w wykonaniu, i wyjątkowe w smaku rogaliki. Dzieci i dorośli je uwielbiają. Do ich wykonania potrzebujemy mało składników, troszkę czasu – ale nie są pracochłonne. Po prostu ciasto musi się wygarować;)

Rogaliki powstaną z takich składników:

  • 50dkg drożdży świeżych lub 7g suszonych
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1/2 kostka masła
  • 2- 3 szklanki mąki – ja używam typ 500 do ciast drożdżowych
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki mleka
  • powidła śliwkowe lub inne nadzienie

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczam w letnim mleku z odrobiną cukru. W tym czasie wsypuje mąkę, cukier do michy i mieszam, następnie dodaję jaja, masło roztopione i owe drożdże, mieszam – wyrabiam , jak za suche dolewam mleka. Wyrabiam aż pojawiają się pęcherzyki powietrza. Odstawiam na 30 -45 minut w ciepłe miejsce.

dsc04911

Następnie przemieszam raz jeszcze i urywam po kawałku. Z tego kawałka rozwałkowuję na koła, z których wycinam trójkąty. W trójkąty nakładam powidła,lub co tam chcecie i zawijam jak na zdjęciu. Od najszerszej części do najwęższej. Wszystkie rogaliki smaruję roztrzepanym jajem i piekę ok 10-15 minut do zarumienienia w ok 180′( czasem wychodzi szybciej. To zależy od tego czy rozwałkowałam na grubszy czy nie placek:)

Prawda że proste! dsc04923dsc04924dsc04932dsc04925

To działajcie 🙂

Smacznego:)dsc04927