Soczysta pierś z kurczaka – sekretem jest marynata
O tym, że bardzo trudno jest zrobić soczystą pierś z kurczaka, czy indyka wie każda z nas.
Dziś przedstawiam Wam marynatę, oraz mój sposób pieczenia na wyjątkowo soczystą pierś drobiową.
MARYNATA:
- olej rzepakowy
- ziarenka czarnuszki – szczypta
- ziarenka sezamu – łyżeczka
- miód – łyżeczka (można pominąć jak ktoś nie lubi słodkawego posmaku mięsa)
- rozmaryn – 2 gałązki świeżego lub łyżeczka suszonego
Wszystko mieszamy razem, pierś drobiową nacieramy solą i pieprzem, zanurzamy w marynacie(najlepiej w szklanym naczyniu) i zostawiamy na ok 12h.
Następnie: wyjmujemy pierś drobiową z marynaty i kładziemy na rozgrzaną suchą patelnię, osmażamy dosłownie po 3 minuty z każdej strony, następnie wkładamy do folii do pieczenia, zawijamy i pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180’C w piekarniku.
Następnie wyjmujemy:)
Wychodzi przepyszna, przesoczysta potrawa 😉 A jak ostygnie i zostanie, można stosować na kanapki zamiast kupnej wędliny!!
smaczneGO! 🙂