Zupa krem z czerwonej papryki

 

Składniki:

  • 3 papryki czerwone
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 450ml bulionu z warzyw
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz,
  • łyżeczka czerwonej papryki słodkiej,
  • odrobina chilli
  • rozmaryn
  • masło
  • słonecznik ziarenka

 

Wykonanie:

Na rozgrzane masło wrzucamy czosnek, cebulę, marchewkę w kostkę, paprykę. Podprażamy cały czas mieszając, by się nie przypaliło. Musimy mieć mały ogień. Podlewamy bulionem, dodajemy przyprawy. Blendujemy na krem.Możemy dodać łyżeczkę oliwy. Do smaku podprażamy 2 łyżki słonecznika na suchej patelni. Ja dodaję jeszcze 2 kabanoski:)

I powstaje pyszna, odżywcza, rozgrzewająca zupa krem:)

Smacznego:)