Zupa krem z czerwonej papryki
Składniki:
- 3 papryki czerwone
- cebula
- ząbek czosnku
- 3 średniej wielkości marchewki
- 450ml bulionu z warzyw
- łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz,
- łyżeczka czerwonej papryki słodkiej,
- odrobina chilli
- rozmaryn
- masło
- słonecznik ziarenka
Wykonanie:
Na rozgrzane masło wrzucamy czosnek, cebulę, marchewkę w kostkę, paprykę. Podprażamy cały czas mieszając, by się nie przypaliło. Musimy mieć mały ogień. Podlewamy bulionem, dodajemy przyprawy. Blendujemy na krem.Możemy dodać łyżeczkę oliwy. Do smaku podprażamy 2 łyżki słonecznika na suchej patelni. Ja dodaję jeszcze 2 kabanoski:)
I powstaje pyszna, odżywcza, rozgrzewająca zupa krem:)
Smacznego:)