with Brak komentarzy

Nasze zdrowie zależy w dużej mierze, nie tylko od tego co jemy i czy jesteśmy aktywni. Nasze zdrowie zależy od naszej wiedzy na jego temat. Dziś zapraszam WAS, byście dowiedzieli się o jednym z kluczowych składników.

ŻELAZO, bo o nim mowa -> wszyscy o nim słyszeli, nie wszyscy cokolwiek o nim wiedzą. A ta wiedza, jest bardzo potrzebna, praktyczna i prosta. Zresztą przekonajcie się sami:)

 

żelazo
żelazo

Jaką funkcję pełni żelazo w organizmie?

  • dotlenia organizm, ponieważ odpowiada za transport i magazynowanie tlenu
  • odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, ponieważ ma wpływ na jodowanie tyroksyny
  • jest niezbędne w tworzeniu i wzroście czerwonych krwinek
  • jest odpowiedzialne za utrzymanie odporności humoralnej i komórkowej: szczególnie fagocytoza zależy od poziomu żelaza w organizmie. (Fagocytoza to aktywne wychwytywanie i pochłanianie przez komórki organizmu innych komórek, np. drobnoustrojów).
  • wpływa na biosyntezę prostaglandyn

A co robią prostaglandyny w naszym organizmie?

  • wpływają na zmniejszenie wydzielania się kwasu żołądkowego, przez co chronią błonę śluzową żołądka
  • uczestniczą w procesach zapalnych, przyczyniając się do powstawania bólu, gorączki, obrzęków, bez procesu zapalnego nie byłoby procesu zdrowienia

A co jeśli występuje niedobór żelaza i co z jego wchłanianiem ???

  • brak żelaza, szczególnie u osób z niedoborami jodu może przyczyniać się do powstawania wola obojętnego lub guzków.
  • wchłanianie żelaza niehemowego, czyli pochodzenia roślinnego jest na poziomie ok 5%, żelazo hemowe, czyli z mięsa wchłania się na poziomie 10-15%
  • wchłanianie żelaza zależy od zawartości witaminy C, oraz kwasu foliowego w jednym posiłku , czy produkcie.   Przykładem takiego produktu jest POKRZYWA !!! –  doskonale uzupełnia niedobory żelaza. Przy dużych niedoborach najlepiej stosować sok z pokrzywy.
  • wchłanianie żelaza niehemowego, czyli występującego w roślinach np. natce pietruszki, utrudniają fityniany i polifenole. Fityniany występują w zbożach, polifenole spotkamy w herbacie, czy kawie. Jeżeli w jedząc te produkty dodasz taki, który zawiera witaminę C – zmniejszy to hamowanie wchłaniania.

KAWA REDUKUJE WCHŁANIANIE ŻELAZA Z POŻYWIENIA O 40%, HERBATA 40% A CZERWONE WINO O 75%, JEŻELI SPOŻYWANE SĄ PODCZAS POSIŁKÓW.

 

  • wchłanianie żelaza zmniejsza się o ok 60% jeśli łączymy produkty zawierające żelazo z produktami mlecznymi
  • żelazo, aby mogło być przyswojone, musi połączyć się z erytropoetyną, która jest produkowana w nerkach: źle funkcjonujące nerki to problemy z anemią
  • uzupełnianie niedoborów żelaza trwa ok 3 tygodni

Jakie są objawy niedoboru żelaza?

  • obfite krwawienia miesięczne
  • blade dolne powieki, dziąsła
  • zmęczenie, apatia
  • przyspieszone bicie serca
  • problem z koncentracją i zapamiętywaniem
  • kłopoty ze snem

Które produkty jeść, by pozyskać żelazo hemowe?

  • wątróbkę
  • żółtko jaj !
  • wołowinę
  • wieprzowinę
  • pierś z indyka
  • pierś z kury

Produkty roślinne o największej zawartości żelaza to:

  • pestki dyni
  • otręby pszenne
  • szpinak
  • buraki
  • mak
  • sezam
  • natka pietruszki
  • kasza jaglana
  • słonecznik
  • suszone morele
  • kakao naturalne
  • soja
  • płatki owsiane
  • wiórki kokosowe
  • soczewica

Produkty bogate w witaminę C(owoce i warzywa)

  • papryka
  • pomarańcza
  • czarna porzeczka
  • kapusta kiszona
  • cytryny
  • kiwi
  • jarmuż
  • brokuły
  • truskawki
  • kalafior
  • mango

Pamiętajcie, żelazo to bardzo ważny składnik diety, bardzo ważną jest nauka jak umiejętnie łączyć produkt, by powstawały odżywcze posiłki.

ZDROWIA!

Zostaw Komentarz