Nasze zdrowie zależy w dużej mierze, nie tylko od tego co jemy i czy jesteśmy aktywni. Nasze zdrowie zależy od naszej wiedzy na jego temat. Dziś zapraszam WAS, byście dowiedzieli się o jednym z kluczowych składników.
ŻELAZO, bo o nim mowa -> wszyscy o nim słyszeli, nie wszyscy cokolwiek o nim wiedzą. A ta wiedza, jest bardzo potrzebna, praktyczna i prosta. Zresztą przekonajcie się sami:)

Jaką funkcję pełni żelazo w organizmie?
- dotlenia organizm, ponieważ odpowiada za transport i magazynowanie tlenu
- odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, ponieważ ma wpływ na jodowanie tyroksyny
- jest niezbędne w tworzeniu i wzroście czerwonych krwinek
- jest odpowiedzialne za utrzymanie odporności humoralnej i komórkowej: szczególnie fagocytoza zależy od poziomu żelaza w organizmie. (Fagocytoza to aktywne wychwytywanie i pochłanianie przez komórki organizmu innych komórek, np. drobnoustrojów).
- wpływa na biosyntezę prostaglandyn
A co robią prostaglandyny w naszym organizmie?
- wpływają na zmniejszenie wydzielania się kwasu żołądkowego, przez co chronią błonę śluzową żołądka
- uczestniczą w procesach zapalnych, przyczyniając się do powstawania bólu, gorączki, obrzęków, bez procesu zapalnego nie byłoby procesu zdrowienia
A co jeśli występuje niedobór żelaza i co z jego wchłanianiem ???
- brak żelaza, szczególnie u osób z niedoborami jodu może przyczyniać się do powstawania wola obojętnego lub guzków.
- wchłanianie żelaza niehemowego, czyli pochodzenia roślinnego jest na poziomie ok 5%, żelazo hemowe, czyli z mięsa wchłania się na poziomie 10-15%
- wchłanianie żelaza zależy od zawartości witaminy C, oraz kwasu foliowego w jednym posiłku , czy produkcie. Przykładem takiego produktu jest POKRZYWA !!! – doskonale uzupełnia niedobory żelaza. Przy dużych niedoborach najlepiej stosować sok z pokrzywy.
- wchłanianie żelaza niehemowego, czyli występującego w roślinach np. natce pietruszki, utrudniają fityniany i polifenole. Fityniany występują w zbożach, polifenole spotkamy w herbacie, czy kawie. Jeżeli w jedząc te produkty dodasz taki, który zawiera witaminę C – zmniejszy to hamowanie wchłaniania.
KAWA REDUKUJE WCHŁANIANIE ŻELAZA Z POŻYWIENIA O 40%, HERBATA 40% A CZERWONE WINO O 75%, JEŻELI SPOŻYWANE SĄ PODCZAS POSIŁKÓW.
- wchłanianie żelaza zmniejsza się o ok 60% jeśli łączymy produkty zawierające żelazo z produktami mlecznymi
- żelazo, aby mogło być przyswojone, musi połączyć się z erytropoetyną, która jest produkowana w nerkach: źle funkcjonujące nerki to problemy z anemią
- uzupełnianie niedoborów żelaza trwa ok 3 tygodni
Jakie są objawy niedoboru żelaza?
- obfite krwawienia miesięczne
- blade dolne powieki, dziąsła
- zmęczenie, apatia
- przyspieszone bicie serca
- problem z koncentracją i zapamiętywaniem
- kłopoty ze snem
Które produkty jeść, by pozyskać żelazo hemowe?
- wątróbkę
- żółtko jaj !
- wołowinę
- wieprzowinę
- pierś z indyka
- pierś z kury
Produkty roślinne o największej zawartości żelaza to:
- pestki dyni
- otręby pszenne
- szpinak
- buraki
- mak
- sezam
- natka pietruszki
- kasza jaglana
- słonecznik
- suszone morele
- kakao naturalne
- soja
- płatki owsiane
- wiórki kokosowe
- soczewica
Produkty bogate w witaminę C(owoce i warzywa)
- papryka
- pomarańcza
- czarna porzeczka
- kapusta kiszona
- cytryny
- kiwi
- jarmuż
- brokuły
- truskawki
- kalafior
- mango
Pamiętajcie, żelazo to bardzo ważny składnik diety, bardzo ważną jest nauka jak umiejętnie łączyć produkt, by powstawały odżywcze posiłki.
ZDROWIA!
Zostaw Komentarz