Polecam bardzo prosty sposób na wyładowanie nadmiaru energii:) Jest to wyrabianie ciasta drożdżowego:) A oto przepis na zawsze wychodzące pyszne ciasto drożdżowe, wersja na zdjęciu jest z kruszonką i rzewieniem ogrodowym:)
Produkty:
- ok 350g mąki pszennej typ 500 (1 szklanka to ok 170g mąki pszennej)
- łyżka cukru
- 7g suchych lub 25g świeżych drożdży(świeże rozpuszczam w mleku)
- 200 ml mleka
- 3 łyżki oleju – ja używam rzepakowego
Wykonanie:
Suche składniki mieszam,wbijam jaja i dodaje olej na końcu mleko, mieszam i wyrabiam (tak porządnie ok 10 minut) – jak jest za suche to dolewam mleka albo wody (mleko zawsze dodaję letnie), odstawiam na ok godzinę, później przekładam do formy, kładę pokrojone owoce, które obtaczam w mące [wtedy ciasto nie moczy się sokiem i unikam zakalca:)] posypuję kruszonką (1/3 masła, 4 łyżki mąki, łyżka cukru trzcinowego – wyrabiam) i pozostawiam tak jeszcze na ok 7 minut by podrosło, następnie wstawiam do nagrzanego tak na 175°C piekarnika i piekę w tej temp. ok 45 minut.
SMACZNEGO:)