Zdecydowanie jestem fanką zup w okresie jesienno-zimowym. I to zdecydowanie z sezonowych produktów.
A co jest bardziej sezonowego w Polsce jak buraczki? 🙂
Poniżej przepis na rozgrzewającą najlepszą zupę buraczkową:
Potrzebujemy:
- 5 buraków średniej wielkości
- 3 duże pietruszk
- 4 duże marchewki
- 3 plastry 3cm selera
- 1 por
- 2 cebule
- sok z połowy cytryny
- 1 ząbek czosnku
- wywar z kości/ żeberek 600g kości(żeberek) (na którym gotujemy warzywa)
- śmietana 18% do zup 120ml
Wykonanie:
Żeberka, kości zalać zimną wodą, wrzucić pokrojone warzywa. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na małym ogniu ok 1,5h.
Dosmaczyć: zielem angielskim 5 ziaren, 2 liście laurowe, pieprz, sól, majeranek łyżeczkę rozetrzeć w dłoniach i dorzucić na samym końcu + sok z cytryny.
Jak zupa będzie gotowa rozbełtać śmietanę z 4 łyżkami zupy wlać do garnka.
I tak w prosty sposób powstała najlepsza buraczkowa mniaaaammmm!!!! 🙂
SmaczneGO!