Zdecydowanie jestem fanką zup w okresie jesienno-zimowym. I to zdecydowanie z sezonowych produktów.

A co jest bardziej sezonowego w Polsce jak buraczki? 🙂

Poniżej przepis na rozgrzewającą najlepszą zupę buraczkową:

Potrzebujemy:

  • 5 buraków średniej wielkości
  • 3 duże pietruszk
  • 4 duże marchewki
  • 3 plastry 3cm selera
  • 1 por
  • 2 cebule
  • sok z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • wywar z kości/ żeberek 600g kości(żeberek) (na którym gotujemy warzywa)
  • śmietana 18% do zup 120ml

Wykonanie:

Żeberka, kości zalać zimną wodą, wrzucić pokrojone warzywa. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na małym ogniu ok 1,5h.

Dosmaczyć: zielem angielskim 5 ziaren, 2 liście laurowe, pieprz, sól, majeranek łyżeczkę rozetrzeć w dłoniach i dorzucić na samym końcu + sok z cytryny.

Jak zupa będzie gotowa rozbełtać śmietanę z 4 łyżkami zupy wlać do garnka.

I tak w prosty sposób powstała najlepsza buraczkowa mniaaaammmm!!!! 🙂

 

SmaczneGO!